Vijesti

ŠG “Maglić” otvorilo pogon za preradu šumskih plodova

16.09.2022 | 16:23 ŠG “Maglić” otvorilo pogon za preradu šumskih plodova

Šumsko gazdinstvo „Maglić“ otvorilo je danas u Baljevom Polju kod Foče halu za preradu ostalih šumskih plodova u čiju izgradnju i opremanje je uložilo 850.000 KM vlastitih sredstava.

Hala je opremljena modernim aparatima- sušarom, destilatorom, hladnjačom i drugom skupocjenom opremom, koja će omogućiti preradu gljiva i šumskog voća, destilaciju iglica od crnogorične šume i ljekovitog bilja i dobijanje eteričnih ulja, a kako je planirano proizvodi će se plasirati na evropsko tržište.

Direktor Šumskog gazdinstva „Maglić“ Spomenko Stojanović kaže da je elaborat opravdanosti, koji je uradio eminentni profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu, Milorad Danilović, dokazao da ovakvih proizvoda ima u izobilju i da bi bilo šteta da ovakav pogon ne postoji na području opštine Foča.

„Ali, nismo se zatvorili samo za Foču, jer ovaj objekat će koristiti i susjednim šumskim gazdinstvima, koja mogu isporučivati svoje proizvode da se ovdje dorađuju, pakuju i distribuiraju dalje u prodaju. Naša zamisao je da naš narod, koji se uglavnom iz nevolje bavi sakupljanjem šumskih plodova, ovdje može naći siguran otkup po pravim cijenama, da ih niko ne ugnjetava i umanjuje cijenu zbog toga što je dobro rodilo,kao što se desilo proteklih dana sa vrgnjem, jer je cijena opala čim su krenule veće količine“, rekao je Stojanović.

On je dodao da ovom preduzeću nije cilj ekstraprofit, već da radnici koji budu ovdje radili zarade svoju platu i da se investicija polako otplaćuje, a da se narodu koji se time bavi omogući da nešto zaradi.

Generalni direktor „Šuma Republike Srpske“ Slaven Gojković istakao je da je Šumsko gazdinstvo „Maglić“ ovaj pogon izgradilo sopstvenim sredstvima, bez marke kredita.

“To pokazuje koja je snaga ovog šumskog gazdinstva, koliko je stabilno i koliko dobro stoji, iako znamo da Javno preduzeće “Šume Srpske” ima problema i sa likvidnošću i sa poslovanjem, ali mislim da idemo jednom uzlaznom putanjom”, rekao je Gojković.

On je napomenuo da su „Šume Srpske“ prije tri godine oformilo novi sektor za ostale proizvode, a pogon u Foči je prvi takve vrste.

„Kroz ovakve objekte, mi bismo trebali da ostvarimo dodatni prihod. Ovo će biti jedan regionalni centar gdje bi trebalo da i ostala šumska gazdinstva u okolinu da svoje proizvode koje će otkupljivati ili brati ovdje dostavljaju. Takođe je planirano da imamo četiri ovakva centra u Srpskoj“, rekao je Gojković.

Rukovodilac Radne jedinice „Ostali proizvodi šuma“ Blažo Prodanović naveo je da je kapacitet sušare tona šljive za 24 sata, a da će se eterična ulja raditi od grančica, odnosno iglica jele, smrče i bora, te bobica kleke, kao i da postoji i mogućnost proizvodnje eteričnih ulja od ljekovitih trava.

„Zamišljeno je da ovdje rade naši radnici sa smanjenom radnom sposobnošću, dakle, to će biti naša vlastita radna snaga“, rekao je Prodanović.

Otvaranju pogona u Baljevom Polju, između ostalih, prisustvovali su i predstavnici “Šuma Srbije” i “Šuma Vojvodine”, opština Foča i Rogatica, te profesori šumarskih fakulteta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: