Vijesti

PU Foča: Predavanja za prvačiće o bezbjednosti u saobraćaju

15.09.2022 | 14:22 PU Foča: Predavanja za prvačiće o bezbjednosti u saobraćaju

Pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Foča upoznali su učenike prvih razreda osnovnih škola „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“ o bezbjednosti učestvovanja u saobraćaju. Aktivnost je organizovana u okviru kampanje MUP-a Republike Srpske “Zaštitimo djecu u saobraćaju”.

Prvačići su zajedno sa saobraćajnim policajcima utvrdili kako se kretati u saobraćaju, zašto je važno pogledati lijevo, pa desno, kako se bezbjedno prelazi ulica i pješački prelaz…

Najmlađi su već upoznati sa osnovama ponašanja u saobraćaju.

-Kada se prelazi pješački prelaz uvijek se pogleda ima li vozila, obavezno gledati lijevo i desno, a kada je crveno na semaforu za pješake tada prolaze auta, kada je zeleno prolaze pješaci-kaže prvačić David Vasiljević.

-Moramo da znamo kako da prelazimo ulicu, i da se ne igramo na ulici, da se krećemo trotoarom-kaže Vjera Andrić.

Iako je tema saobraćaj predviđena i školskim nastavnim planom i programom, policijski službenici kroz ovakva predavanja učenike dodatno upoznaju sa pravilima u saobraćaju, jer samo tako mogu da budu bezbjedna.

-Kolege iz saobraćajne policije su sproveli djecu kroz gradske ulice, pokazali im kako da se bezbjedno kreću, trotoarima i ulicom. Upoznali su ih sa saobraćajnim znakovima, a za to vrijeme đaci su obučeni u svjetloodbojne prsluke, imaju sredstva za zaustavljanje i kontrolu saobraćaja i pištaljke. Aktivnosti u ovoj tradiconalnoj republičkoj kampanji nastavljaju se tokom mjeseca septembra-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča, Voislav Krunić.

Osim edukativnih aktivnosti, policajci pojačano kontrolišu saobraćaj dok traje nastava, posebno na putevima oko škola. Pored preventivnog, bilo je i represivnog djelovanja policije.

-Kaznili smo određen broj nesavjesnih učesnika u saobraćaju, one koji su činili prekršaje na saobraćajnicama blizu školskih ustanova. Prije svega, govorimo o nepropisnom parkiranju, o vožnji neprilagođenom brzinom, oduzimanju prvenstva prolaza, naročito djeci, što je neprihvatljivo. To ćemo nastaviti i dalje da radimo-kazao je Krunić.

Iz PU Foča još jednom su apelovali na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da poštuju saobraćajna pravila i propise, te na taj način doprinesu zaštiti djece u saobraćaju.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: