Vijesti

Podrška u poslovanju 18 zanatlija i poljoprivrednika

08.09.2022 | 16:43 Podrška u poslovanju 18 zanatlija i poljoprivrednika

Opština Foča i švajcarski Karitas u BiH potpisali su ugovore sa 18 korisnika projekta „Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornjodrinske regije”. U drugom krugu dodjele grantova projektom su obuhvaćeni zanatlije i poljoprivrednici kojima će ovaj vid podrške omogućiti proširenje djelatnosti i povećanje prihoda.

Radislav Golubović iz Broda na Drini konkurisao je za nabavku savremene  opreme za pekaru. Zahvaljujući projektu uspjeće da poveća i broj zaposlenih.

-Proizvodnjom hljeba i peciva bavim se oko 20 godina. Aplicirao sam da bih unaprijedio poslovanje i zaposlio sam jednog radnika-rekao je Golubović.

Pomoć će dobro doći i Fočaku Goranu Markoviću u svakodnevnom obavljanju građevinskih poslova na uređenju unutrašnjeg i vanjskog prostora.

-Prijavio sam se za nabavku mašine za keramiku i motornu pilu koja mi je mnogo potrebna-rekao je Marković.

Ukupna vrijednost ovogodišnjeg dijela projekta je 117.000 KM. Opština Foča i Karitas Švajcarske u BIH učestvuju sa po 40 odsto, dok korisnici izdvajaju 20 odsto sredstava.

-Pomažemo ugrožene porodice, pojedince i male biznise koji žele uvećati svoje prihodovanje i proširiti kapacitete, pekarske, ugostiteljske ili neke druge djelatnosti. Opština je učestvovala sa oko 44.000 KM. U narednom periodu očekuje se još jedan poziv u saradnji sa našim partnerima-rekao je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

U švajcarskom Karitasu ističu zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima.

– Projekat je usmjeren ka prihodovanju domaćinstava i malih biznisa. Na teren šaljemo kontrolore, pratimo finansijski uspjeh i u ovoj fazi možemo da konstatujemo da su svi korisnici uspjeli da podignu svoje prihodovanje od 20 do 30 odsto. Bar je to njihova konstatacija, a i naš monitornig potvrđuje slične rezultate-rekao je zamjenik direktora Karitasa Švajcarske u BiH Zlatan Savić.

Savić je za narednu godinu najavio treći krug dodjele grantova.

Četvorogodišnji projekat „Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornjodrinske regije” na području Foče i još šest opština u ovoj regiji švajcarski Karitas provodi od 2019. godine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: