Kultura

Plavi neveni pobjednici 16. sabora u Vojkovićima

05.09.2022 | 16:24 Plavi neveni pobjednici 16. sabora u Vojkovićima

Šesnaesti sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Istočnoj Ilidži održan je munulog vikenda, a učestvovalo je preko 60 izvornih pjevačkih grupa.

Za sveukupnog pobjednika ovogodišnjeg sabora proglašeno je Pjevačko društvo „Plavi neveni“ iz Foče. Ovo je veliko priznanje za fočansku pjevačku grupu jer stiže sa jednog od najbolje organizovanih i najmasovnijih sabora u RS.

Predsjednik pjevačkog društva „Plavi neveni“, Ljubiša Simović, osvojio je i nagradu „Prvi muški glas sabora“, a društvo je bilo najbolje i u scenskom prikazu proslave Božića. Simović se zahvalio žiriju što je prepoznao kvalitetan rad društva i SKUD-u „Vojkovići“ na odličnoj organizaciji. „U subotu smo nastupili u scenskom prikazu proslave Božića u fočanskom kraju. Gdje god idemo, predstavljamo naš kraj u najboljem svjetlu i sa pjesmom i scenskim prikazima. Imali smo sve što domaćin ima za Božić, i trpezu i badnjake i polaznika, čak i šporet gdje smo ložili vatru“, priča Simović. Pored njega, kao domaćina, učestvovali su i domaćica Ljubica Krsmanović, polaznik je bio Strahinja Slavković, nastupili su i Milan Kujundžić, Siniša Krunić, Ljubomir Kujundžić, Savo Vuković i Željko Veljović, član „Plavih nevena“ iz Istočnog Sarajeva.

„Dobili smo priznanja i pehar sveukupnog pobjednika, prelazni pehar, a posebno mi je drago i velika čast priznanje i pehar za prvi muški glas sabora koje sam ja dobio“, kaže Simović.

Na ovoj manifestaciji izabrani kraljica i kralj sabora. Ta priznanja pripala su Mili Kolarević iz Ivanjice i Radu Papoviću iz Foče. Logističku podršku društvu, pružio je Petroslav Ćosović, koji snima i arhivira sve nastupe ove pjevačke grupe.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: