Obrazovanje

Đačka torba „teška“ za roditelje

01.09.2022 | 14:06 Đačka torba „teška“ za roditelje

Nova školska godina počela je danas, a roditelje su dočekale i nove cijene udžbenika i školskog pribora. Zbog opšteg poskupljenja, ali prije svega repromaterijala za izradu udžbenika, cijene su veće za 20 do 30 % u odnosu na prošlu godinu.

Jedina olakšica je što će svi učenici nižih razreda osnovnih škola u Srpskoj, tj. oni od 1. do 4. razreda dobiti besplatne udžbenike.

Bez drugog stranog jezika i udžbenika koji se koriste u više razreda, cijena kompleta udžbenika za šesti razred iznosi 206 maraka, za sedmi 189, osmi 219 i deveti 204 KM. Komplet za peti razred košta 143 KM, kažu za Radio Foču u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu.  Dodaju da cijena udžbenika i radne sveske za engleski jezik od trećeg do devetog razreda iznosi 25 KM. Cijena drugog stranog jezika kreće se od 25 do 55 KM.

Kad je riječ o školskoj opremi, torba prosječnog kvaliteta, pernica, te sveske i ostali neophodni pribor, za jednog đaka koštaju oko 150 KM.

Cijene zavise od proizvođača i kvaliteta, ali je evidentno da je došlo do poskupljenja školskog pribora i opreme.

Kad se sve sabere, cijena udžbenika za one koji ih kupuju, te cijena školskog pribora, opreme za fizičko vaspitanje i nekoliko novih odjevnih predmeta, trošak po djetetu u prosjeku se kreće oko 800 maraka. Većina roditelja, posebno onih sa dvoje ili troje djece, nije u mogućnosti obezbijediti sve, jer nizak standard, uz sve ostale jesenje potrebe, kao što su zimnica i ogrev, ograničavaju ih da kompletno opreme svoju djecu za novu školsku godinu.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS obezbijediće udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece, i to za djecu od petog do devetog razreda.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: