Obrazovanje

Škole u Foči spremne za početak nastave

26.08.2022 | 13:40 Škole u Foči spremne za početak nastave

Sve škole na području Foče spremne su za novu školsku godinu koja počinje 1. septembra. Za 1 648 fočanskih osnovaca i srednjoškolaca nastava će biti organizovana neposredno.

Ljetnju pauzu škole u Foči iskoristile su za popravljanje uslova za rad i boravak đaka i nastavnika.

U OŠ „Sveti Sava“ spremni za doček učenika.

–Trenutno su još u toku radovi na zamjeni kotlovnice što je posljednja faza projekta energetske efikasnosti, prelazi se sa uglja na pelet.  Što se tiče ostalih prostorije, sve su spremne. Ove godine imamo 73 prvačića, 66 u centralnoj školi, a ostalo u Miljevini i u Dragočavi, a ukupan broj učenika je 632-rekla je direktorka škole Jelena Čančar.

Za šest dana đaci će u OŠ „Veselin Masleša“ sjesti u potpuno osvježene, uređene i okrečene učionice.

-Upisan je 51 prvačić, 40 u centralnu školu, devet u odjeljenju na Brodu, i ove godine imamo dva prvačića u školi na Popovom Mostu, tako da se tu vraćaju prvačići. Ukupno imamo 459 učenika što je za 15 manje u odnosu na prethodnu školsku godinu-rekao je direktor škole Blaško Trifković.

Za početak nove školske godine spreman je i fočanski Srednjoškolski centar. Za učenike prvih razreda nastava će početi od 8.00 časova, a od 9.00 časova za starije učenike.

-Upisano je ukupno 557 učenika raspoređenih u 26 odjeljenja. U prve razrede upisano je 137 učenika u šest odjeljenja. Učionice su okrečene, uređene, opremljena je i jedna nova, kabinet za informatiku. Trenutno nam nedostaju dva predavača u Medicinskoj školi, nastojimo da nađemo adekvatan kadar. Raspisali smo jedan konkurs, niko nam se nije javio, a nastavićemo u tom pravcu kako bismo obezbijedili kadar-rekao je direktor Krsto Ivanović.

Povodom početka nove školske godine Policijska uprava Foča počela je sa realizacijom republičke akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ u okviru koje će sprovesti niz aktivnosti poput predavanja, obilaska škola i regulisanja saobraćaja u njihovoj blizini, pojačane kontrole vozila koja organizovano prevoze đake, evidentiranje prekršaja nepropisnog parkiranja u zonama škola, poštovanje odnosa pješak-vozač.

Iz Uprave su apelovali na sve učesnike u saobraćaju, posebno na vozače, da poštuju saobraćajne propise i odgovorno učestvuju u saobraćaju, te tako doprinesu zaštiti djece u saobraćaju.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: