Kultura

Košare – putokaz pokoljenjima

20.08.2022 | 10:34 Košare – putokaz pokoljenjima

Heroji sa Košara se ne smiju zaboraviti, a kultura sjećanja mora naći svoje mjesto u obrazovnim institucijama, rečeno je sinoć na promociji knjige „Košare-novi Kosovski boj“, čiji je autor Milan Bojić, a koja je održana u Centru za kulturu i informisanje.

          To je knjiga za djecu i upravo je to važno, da djeca shvate važnost i usade svoj identitet i pripadnost narodu kroz herojske primjere vojske i pojedinaca koji su davali živote u svim ratovima kako bi očuvali državu i slobodu, čulo se na promociji.

          Pored autora, o knjizi su govorili profesor Aleksije Grgur, izdavač Aleksandar Miljević i direktorica Centra za kulturu i informisanje, Slavica Filipović.

          Profesor Grgur je istakao dva simbola koja su vertikala knjige. „Prvi je simbol pobjede, jer Košare jesu pobjeda jednog junaštva i pristupa da se brani ono što je najsvetije, a drugi je simbol žrtve. Priča o Košarama zna da bude priča o Velikom petku i Vaskrsu i Njegoševa je riječ da vaskrsenja ne biva bez smrti. Mislim da su tako nastali junaci sa Košara i svi oni koji su kroz vijekove ratovali za slobodu slijedeći primjer Svetog kneza Lazara“, rekao je Grgur.

          Izdavač ove knjige je „Dobrodetelj“, kuća koja je objavila nekoliko izdanja slične tematike, a sve imaju cilj da se sprečavaju od zaborava junačka djela i istaknu najveće vrijednosti koje su temelj srpskog naroda. Direktor ove izdavačke kuće, Aleksandar Miljević kaže da je osnovno da djeca upoznaju te srpske veličine i da budu ponosni na pripadnost svom narodu. „Iz tog razloga smo objavljivali knjige o velikanima kroz istoriju i o bitnim događajima među kojima je i Bitka na Košarama. Mislimo da je ta kultura sjećanja jako važna za izgrađivanje karaktera djece. Zadnjih tridesetak godina o srpskom narodu se govorilo svašta. To su govorili naši neprijatelji i imali su moć da o tome pričaju i da se to daleko čuje. Došli smo u situaciju da su mnogi, koji su odrasli u međuvremenu, potpali pod uticaj te priče. Sada se vremena mijenjaju i mi pokušavamo da pomognemo u domenu dječijeg izdavaštva jer to do sada niko nije radio. Tako smo se suprotstavili tom mišljenju i djeca ne moraju da razmišljaju da li su ti strani faktori u pravu, jer sve što su govorili o nama je laž“, rekao je Miljević.  

          Autor knjige „Košare-novi Kosovski boj“, Milan Bojić kaže da je njegova prva knjiga „Srpski junaci od Kosovskog boja do Košara“ izazvala pažnju javnosti, a šira čitalačka publika posebno je reagovala na ratove devedesetih.

„Izdavač je i ranije imao ideju da sve što se desilo na Košarama treba sačuvati od zaborava. Suština je da se ovakvi događaji na pravi način predstave djeci. Priče moraju biti kratke, pune akcije i bogato ilustrovane. Drugo, to je osjetljiva tema i mora se pažljivo raditi na tome jer djeca ne smiju to shvatiti kao nasilje, već kao junaštvo, kao primjer požrtvovanosti za svoju zemlju i porodicu. Na Košarama su se borili mladići, od 18 do 24 godine i oni su imali tu svijest, a ova knjiga je moja zahvalnost njima i pokušaj da se razvija kultura sjećanja kod djece, ali i u našem narodu“, naglasio je Bojić.

          U programu promocije učestvovali su recitator, Nina Filipović, jednu priču iz knjige pročitao je učenik Petar Čančar, a nastupila je i etno grupa SŠC-a, koju vodi profesor Borislav Bjelogrlić.

Izvor. Radio Foča

 

Podijelite vijest: