Kultura

CKI: Promocija knjige za djecu „Košare – novi Kosovski boj”

15.08.2022 | 21:08 CKI: Promocija knjige za djecu „Košare – novi Kosovski boj”

Knjiga za djecu „Košare – novi Kosovski boj” autora, istoričara Milana Bojića, u izdanju Udruženja „Dobrodetelj”, biće predstavljena fočanskoj publici u petak 19. avgusta, u galeriji Centra za kulturu i informisanje.

U knjizi sa mnogim ilustracijama, prilagođenim djeci, kao grafička novela, opisane su istinite priče o događajima i učesnicima najveće bitke u savremenoj srpskoj istoriji koja se odigrala u okolini karaule Košare na srpsko-albanskoj granici 1999. godine.

Kroz 12 akcionih priča djeci je predočeno kako je spriječen kopneni napad na Kosovo i Metohiju tokom NATO agresije na Srbiju, kako je samo stotinak naših vojnika odbilo prvi udar nekoliko desetina puta jačeg neprijatelja, kako su srpske elitne jedinice mjesecima vodile velike borbe za svaki pedalj srpske zemlje.

Pod krilaticama „Nema povlačenja, nema predaje” i „Ne sme ni pedalj ove zemlje da padne” na početku i kraju književnog djela, autor je u uvodniku zapisao da je knjiga posvećena svima koji su 1999. godine branili otadžbinu na albanskoj granici u najvećoj bitki naroda u savremenoj istoriji.

„Nikada vas nećemo zaboraviti”, zapisano je kao posveta u uvodu knjige.

Promocija će početi u 18.00 časova.

O knjizi će govoriti autor Milan Bojić, izdavač i urednik Aleksandar Miljević i profesor književnosti Aleksije Grgur.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: