Sport

Zvezdin ljekar nije propustio nijedan Fudbal frendsa- Foča ispred svih

02.08.2022 | 12:38 Zvezdin ljekar nije propustio nijedan Fudbal frendsa- Foča ispred svih

Za 16 godina postojanja Fudbal frendsa, u Foči se izmijenjalo isto toliko generacija mladih igrača „Crvene zvezde“, a među njima jedini stalni član je doktor Ratko Todorović, za kojeg se može reći da je zaštitno lice ovog turnira.

Ovaj sedamdesetogodišnji pukovnik u penziji, koji je radni vijek proveo kao trostruki ljekar specijalista na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, nije preskočio nijedan Fudbal frends, od prvog 2005. do ovogodišnjeg, koji je održan proteklog vikenda.

Koliko mu je važno da prisustvuje ovoj svetkovini i reviji omladinskog fudbala govori i činjenica da je ove godine zbog Foče propustio da ode u Moskvu sa ženskim timom „Zvezde“.

On ističe da mu je veliko zadovoljstvo da dolazi u Foču.

“Došao sam 16. put na Fudbal frends, koji je za mene jedan od najljepših međunarodnih turnira, na kojem su učestvovale mnoge evropske ekipe, među njima i Njukasl. Trebao sam da budem u Moskvi sa prvim ženskim timom “Crvene zvezde”, međutim ja sam između Moskve i Foče, izabrao Foču, jer volim Foču, volim ove ljude, ljudi su ovdje domaćinski i vole fudbal”, rekao je Todorović Radio Foči.

Omiljeni gost Fudbal frendsa kaže da su na terenu u Foči za 16 godina igrali brojni danas vrhunski fudbaleri.

“Među njima su bili Jović, Joveljić, Grujić, Gaćinović i mnogi drugi koji danas igraju u poznatim evropskim klubovima”, kaže Todorović.

On posebno ističe da se svake godine svi učesnici najviše oduševe srdačnošću i gostoprimstvom Fočaka.

Mnogo ga je, kaže, obradovalo izdavanje monografije o prvih 15 godina turnira, autora Zorana Avramovića, u kojoj je pored podsjetnika o učesnicima i rezultatima, opisana suština Fudbal frendsa izražena u njegovom nazivu- da je to prije svega sticanje prijateljstava kroz igru.

“Zoran Avramović je to lijepo napisao u knjizi, da je ovaj turnir most koji spaja mlade igrače sa ovih prostora”, dodao je “Zvezdin” ljekar.

Todorović je kao trostruki specijalista- međunarodne sportske medicine, epidemiologije i vazduhoplovne medicine, na VMA bio načelnik sanitetske službe Srbije, a već 16 godina je u penziji.

Predsjednik je Ljekarske komisije Fudbalskog kluba “Crvena zvezda”, ljekar prvog ženskog tima već 12 godina i ljekar “Zvezdinih” veterana, a sa omladincima je na turnirima i pripremama, po potrebi i na ligaškim utakmicama.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: