Sport

Prijateljstvo ispred igre i rivalstva

31.07.2022 | 10:37 Prijateljstvo ispred igre i rivalstva

Učesnici „Fudbal frendsa“ i ove godine u Foči razmijenili su znanja i iskustva iz oblasti sporta. Okupljeni pod motom da je fudbal most prijateljstva podsjetili su kako je najvažnija sporedna stvar na svijetu mnogo više od igre i rivalstva.

O tome svjedoče brojna prijateljstva stvorena posljednjih 16 godina na stadionu kraj Ćehotine. Na okruglom stolu predstavljena je i monografija „Fudbal-most prijateljstava“ autora Zorana Avramovića, koja prikazuje deceniju i po postojanja Međunarodnog omladinskog turnira u Foči.

Stvaranje novih prijateljstava i druženje mladih igrača važniji su od bilo koje pobjede ili poraza, saglasni su učesnici skupa.

-Kada smo prvi put došli u Foču 2011. godine osjetili smo nevjerovatan ambijent i srdačnost ljudi. To nigdje nisam doživio i to je glavni razlog naših dolazaka ovdje. Da se osjećamo prijatno. Fudbal je magija, a ta magija donosi ono što mi u Foči osjećamo-rekao je Duško Grujić, direktor Omladinske škole FK „Vojvodina“.

Sportske rezultate u Foči po strani ostavljaju i u sarajevskom „Željezničaru“.

-Prioritet nam je da se djeca upoznaju i druže sa svojim vršnjacima iz drugih klubova. Ne dolazimo da izgubimo utakmice, ali nam pobjede u Foči nisu cilj, kao što je to slučaj na drugim turnirima ili u ligi. To je stav rukovodstva kluba i trenera, zbog toga rado dolazimo-rekao je trener „Željezničara“ Sanjin Mešić.

Značaj razvoja prijateljstva kod mladih fudbalera ističu i u Evropskoj kući fudbala.

-Uefa posjeduje programe kojima pomaže omladinske fudbalske turnire. Ono što je ovdje važno više od fudbala jeste prijateljstvo koje predstavlja most. Mislimo da je to pravac koji trebamo da razvijamo i sigurno ćemo naći način da Uefa prepozna ovaj turnir. Ako ne da ga podigne na viši nivo, onda sigurno da podrži stvaranje i širenje velikog prijateljstva-rekao je generalni sekretar Uefine fondacije za djecu Urs Kluser.

Direktor organizacije „Stritfudbal vorld“ iz Berlina Vladimir Borković naglasio je da, osim sklapanja prijateljstava, ambijent „Fudbal frendsa“ mladim igračima pruža mogućnost da ostavare svoje najveće snove.

-Oni ovdje dolaze sa idejom da mogu sve i sa tim odlaze iz Foče-rekao je Borković.

O petnaestogodišnjem fudbalskom prijateljstvu, uspjehu brojnih fudbalera koje je iznjedrio „Fudbal frends“ i primjeru ostvarenih mladalačkih snova svjedoči i monografija idejnog tvorca turnira Zorana Avramovića.

-Mislim da smo na dobrom putu i dobro je vjerovati da uvijek na kraju pobjednik bude onaj koji nikad ne odustaje i koji zna da sanja-rekao je Avramović.

Razvojem turnira i njegovim kvalitetom zadovoljni su i u Fudbalskom savezu Republike Srpske.

-„Fudbal frends“ posjeduje sve odlike jednog vrhunskog turnira. U Savez ću prenijeti sve pohvale. Nadam se da će turnir vremenom biti sve bolji, a mogu da kažem da je već sada na visokom nivou. Vjerujem da će tako ostati-rekao je Goran Đukić, šef kabineta predsjednika Fudbalskog saveza Srpske.

Za istaknutog sportskog novinara i publicistu Toma Marića „Fudbal frends“ predstavlja evropski fudbalski događaj.

-Mnogi učesnici turnira postaće fudbalski asovi ili ljudi koji će voljeti sport i raditi u njemu kao stručnjaci. To je možda najveći dobitak cijelog ovog fudbalskog praznika kojem Foča daje poseban pečat-istakao je Marić.

Predsjednik organizacionog odbora „Fudbal frendsa“ Milan Vukadinović rekao je da Foča predstavlja most prijateljstva koji spaja klubove učesnike, mlade fudbalere i sve sportske radnike.

-Zahvalio bih svim učesnicima koji su doprinijeli da širimo mostove prijateljstva, da Foču prikažemo u najboljem svjetlu i odavde pošaljemo poruku mira i prijateljstva. Siguran sam da ćemo u narednim godinama imati još bolji i sadržajniji turnir-rekao je Vukadinović.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog omladinskog turnira u Foči okupilo je osam klubova iz pet zemalja bivše Jugoslavije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: