Zdravstvo

Povećan broj pacijenata sa simptomima kovida

22.07.2022 | 16:11 Povećan broj pacijenata sa simptomima kovida

Epidemiološka situacija na području Foče je pogoršana, posljednjih dana došlo je do porasta broja oboljelih od kovida 19. Iz Doma zdravlja poručuju da nema potrebe za panikom kod građana. Ipak, kod prvih simptoma potrebno je pozvati porodičnog doktora.

Direktor fočanskog Doma zdravlja Miroslav Ristanović rekao je gostujući u programu Radio Foče da je povećan broj pacijenata koji se javljaju u respiratorne ambulante sa simptomima na kovid.

-Od 8. do 20. jula imali smo 26 pozitivnih na virus korona, pod zdravstvenim nadzorom trenutno je oko 30 građana, dok je jedna osoba poslata na liječenje u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. Kliničke slike pacijenata su blaže. Od simptoma javljaju se povišena tjelesna temperatura, malaksalost, bolovi u grlu i kašalj-kaže Ristanović.

Ističe da je Dom zdravlja spreman u slučaju novog talasa  zaraze.

-Ponovo smo oformili dvije resporatorne ambulante. Iskusni smo i sve dočekujemo spremni. U slučaju sumnje na kovid građani treba da pozovu svog porodičnog ljekara, da zakažu pregled ili ako već dođu sa simptomima da pozvone na ulazu, kako ne bi dolazili u kontakt sa ostalim pacijentima. U objektu Doma zdravlja obavezno je i nošenje zaštitne maske-rekao je Ristanović.

Naveo je podatak da je sa 42 odsto vakcinisanih protiv virusa korona Foča prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj po broju vakcinisanih, što je, dodaje, jedan od razloga zbog čega su kliničke slike kod pacijenata blaže.

-Trenutno nije velika zainteresovanost za vakcine kojih imamo dovoljno. Svi koji su zainteresovani za imunizaciju protiv virusa korona mogu da se obrate svom porodičnom ljekaru ili epidemiološkoj službi i biće vakcinisani-rekao je Ristanović.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske proteklog dana registrovano je 175 novih slučajeva zaraze u Srpskoj, među kojima je i jedna osoba iz Foče. Ukupan broj hospitalizovanih je 89.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: