Zdravstvo

UB Foča: Uz novu ambulantu i novi holter aparati za manje liste čekanja

11.08.2020 | 13:29 UB Foča: Uz novu ambulantu i novi holter aparati za manje liste čekanja

Nedavnim prelaskom u novu zgradu Poliklinike, ambulanta za kardiologiju Univerzitetske bolnice Foča dobila je i novu opremu, između ostalog i pet holter aparata za praćene srčane funkcije, tačnije tri holtera za praćenje ritma i dva za praćenje krvnog pritiska, čime su usluge pacijentima znatno poboljšane.

Za osoblje kardiološke ambulante danas je organizovana obuka za rukovanje novim aparatima.

Načelnik Odjeljenja za kardiologiju Milica Kunarac kaže da aparat za davadesetčetvoročasovni holter monitoring omogućava dijagnostiku poremećaja srčanog ritma.

„Dobili smo tri takva aparata i nabavili smo dva holter monitoringa krvnog prtiska. To su aparati koji će nam pomoći u dijagniostici oboljenja kardiovaskularnog trakta i, naravno, s tim smo na raspolaganje građanstvu, prije svega, u svrhu prevencije, a potom i liječenja kardiovaskularnih bolesti”, navela je Kunarac.

Ona je istakla da će nabavka novih aparata skratiti liste čekanja za ovu vrstu dijagnostike.

„Očekujemo da će se povećati broj pacijenata kojima ćemo moći izaći u susret da što prije obave ove pretrage. Očekujemo napredak i dalji razvoj kardiologije u ovoj regiji“, rekla je Kunarac.

Ona je napomenula da su kardiovaskularne bolesti, uz maligna oboljenja, ubice broj jedan i da je potrebno mnogo raditi na prevenciji.

Uz ergo bicikl, koji su posjedovali, Odjeljenje za kardiologiju, na kojem radi pet ljekara specijalista i subspecijalista, dobilo je savremenu traku za trčanje na kojoj se pacijenti izlažu opterećenju za utvrđivanje eventulane koronarne bolesti.

Takođe, ambulanta je opremljena novim defibrilatorom i savremenim ultrazvučnim aparatom.

U Univerzitetskoj bolnici u toku je izgradnja i opremanje angio sale, tako da je u skorijem vremenu u planu razvoj interventne kardiologije, što će biti veliki iskorak za ovu zdravstvenu ustanovu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: