Kultura

Izložba Mihajlovića o Foči između dva rata

30.06.2022 | 13:14 Izložba Mihajlovića o Foči između dva rata

Razvoj obrazovanja u fočanskom kraju između dva svjetska rata bio je veoma intenzivan i tadašnja vlast je ulagala mnogo sredstava da izgradi objekte, organizuje nastavu i opismeni narod. Izložba, koja je sinoć otvorena u Muzeju „Stare Hercegovine“, a čiji je autor Danko Mihajlović, kustos i istoričar, otkrila je Fočacima mnogo detalja iz tog perioda.

Foča u periodu Kraljevine SHS/ Jugoslavije predstavljena je na 18 panoa na kojima su prikazani najznačajniji razvojni momenti. Akcenat izložbe stavljen je na upoznavanje razvoja školstva u fočanskom kraju, gdje je ostvaren najveći napredak u oblasti obrazovanja.

U tom periodu postojale su osnovne škole, od kojih jedna na Budnju, Srpska škola, Muslimanska škola, Ženska zanatska škola, Građanska škola i Niža gimnazija. To je otvorilo mogućnost stanovništvu Fočanskog sreza da se obrazuje, jer je procenat nepismenih bio izuzetno visok.

Prema popisu iz 1931. godine na prostoru Fočanskog sreza živjelo je nešto više od 39.000 stanovnika, od čega je bilo 78 posto nepismenih.

Autor izložbe, Danko Mihajlović kaže da je nepismenost naročito bila izražena u ženskoj populaciji koja je dostizala i do 94 posto. „Kraljevina se uhvatila u koštac sa ovim problemom. Nije se radilo samo o opremanju novih škola i obezbjeđenju kadrova, već i o borbi sa konzervativnom sviješću sredine. Veliki iskorak je bilo i pokretanje prve srednjoškolske ustanove, Niže gimnazije, koja je prvobitno funkcionisala kao privatna i počela je sa radom u školskoj 1920/21. godini, nakon čega je nastavila rad kao državna ustanova“, rekao je Mihajlović.

Pored pokretanja škola, važna su infrastrukturna rješenja vezana za taj period, kao što su obnova željeznog mosta na Brodu, te gradnja željeznice, koja je bila nosilac razvoja i za to vrijeme imala je značaj današnjih autoputeva, istakao je autor.

Na izložbi su predstavljeni brojni značajni dokumenti, priznanice, zahvalnice, svaka vrsta akata koji su bili važni za funkcionisanje i stanovništvo.

„Kroz izložene artefakte se možemo upoznati sa dokumentima države, svjedočanstva, diplome, legitimacije, iz čega se vidi kako je ta država komunicirala sa svojim stanovništvom u Foči u tom periodu“, kaže autor.

Izložene su i muške i ženske replike Sokolskih uniformi, pokreta koji je u to vrijeme bio izuzetno razvijen i imao snažan uticaj na omladinu.

Za realizaciju izložbe korišćena je dokumentarna građa Muzeja „Stare Hercegovine“, kao i arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije u Beogradu i Arhiva Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Posebno su dragocjeni dokumenti iz porodičnih arhiva Hadživukovića i Grujičića. Grafički dizajn za izložbu uradila je DijanaTomović.

Izložba će biti otvorena u galeriji Muzeja „Stare Hercegovine“ do 16. avgusta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: