Kultura

GD „Herceg Šćepan“ čuva uspomenu na kosovske junake

28.06.2022 | 15:13 GD „Herceg Šćepan“ čuva uspomenu na kosovske junake

Vidovdan je za Srbe jedan od najvećih dana i praznika. Osim što je spomen kosovskom stradanju, ostao je simbol srpske istrajnosti i čuvanja identiteta naroda.

Kroz svoj rad i djelovanje uspomenu na kosovske junake i srpsko stradanje čuva i GD „Herceg Šćepan“ iz Foče koje je danas organizovalo Etno sabor u Gradskom pozorištu.

Srpska pjesma i muzika se stvarala vijekovima, u stihovima i tonovima čuvala istoriju, slobodarske vrijednosti i tradiciju, a da ni danas nije puno drugačije, pokazali su u programu Etno sabora članovi GD „Herceg Šćepan“ iz Foče, KUD-a „Vojkovići, dvojničari, guslari i frulaši.

Iako je u narodu uvriježeno mišljenje da na Vidovdan ne treba pjevati, predsjednik GD „Herceg Šćepan“, Rade Papović, kaže da se i na ovaj i ovakav način poštuje ta žrtva koja je podnesena u Kosovskom boju i na svim drugim srpskim stratištima. „Naši stari nisu poginuli da bi mi bili tužni već raspjevani i veseli i dok je nas, to će tako i da bude. Mi tu našu tradiciju ne smijemo zaboraviti jer jedan narod koji izgubi jezik, pismo, kulturu i tradiciju, on ne zavređuje da postoji. Narodna poslovica koja kaže da bolje nestane sela nego običaja je istinita i potvrdila se mnogo puta.  Mi se trudimo da očuvamo običaje i da baštinimo našu tradiciju“, kaže Papović.

U programu su učestvovali članovi društava iz Foče, Vojkovića, Trnova i Istočne Ilidže i fočanski pjesnik Branimir Bato Radović.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: