Vijesti

Retestiranja nakon izolacije za radnike većih kolektiva

10.08.2020 | 14:48 Retestiranja nakon izolacije za radnike većih kolektiva

Opštinski štab za vanredne situacije u Foči konstatovao je danas da se epidemiološka situacija  na području ove lokalne zajednice drži pod kontrolom.

U Foči je trenutno na virus korona pozitivno 46 osoba, a oporavilo se 56 zaraženih. U Univerzitetskoj bolnici Foča na liječenju su 23 pacijenta iz šire regije sa virusom korona i još devet u izolaciji sa kliničkom slikom koja odgovara kovidu, a kod kojih nije potvrđeno prisustvo virusa.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da se situacija na neki način drži u normali.

„Osobe zaražene virusom korona su uglavnom sa srednje teškom kliničkom slikom. U Bolnici su 23 pacijenta, devet u izolaciji, a jedan od njih će danas najvjerovatnije na respirator“, naveo je Mašić.

Ranijom odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, mjera retestiranja, nakon isteka izolacije, je ukinuta, a Opštinski štab je odlučio da se retestiranja rade za lica koja su zaposlena u kolektivima sa većim brojem ljudi.

Mašić kaže da je Štab konstatovao da se posebna pažnja vodi o radnim kolektivima u kojima je bilo lica kojima je određena izolacija.

„Ponovo ćemo testirati ljude koji su bili u izolaciji 14 dana, kada je riječ o policajcima, vatrogascima, zdravstvenim radnicima, kao i u Kazneno-popravnom zavodu. Da dobijemo čistu sliku, da ti ljudi  koji se vraćaju u kolektive budu negativni na testu da bi mogli nastaviti svoje redovne aktivnosti“, rekao je Mašić.

On je podsjetio da mjere zaštite ostaju na snazi do 17. avgusta, a to znači obaveza nošenja maske, lična higijena i rastojanje od metar i po do dva.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: