Kultura

Izložba „Foča u kraljevini SHS/Jugoslaviji“

28.06.2022 | 12:46 Izložba „Foča u kraljevini SHS/Jugoslaviji“

U okviru manifestacije „Ljeto u Foči“, u galeriji Muzeja Stare Hercegovine, sutra će biti otvorena izložba „Foča u Kraljevini SHS/Jugoslaviji“, autora, kustosa i istoričara Danka Mihajlovića.

Posjetiocima će se predočiti procesi i događaji koji su se zbili na prostoru upravnog područja sreza Foča, u periodu 1918–1941. godine.

Akcenat izložbe stavljen je na upoznavanje sarazvojem školstva u fočanskom kraju, gdje je ostvaren najveći napredak u oblasti obrazovanja. Iako su tada utemeljene tekovine od presudnog značaja na savremeni razvojni put fočanskog kraja, navedeni period bio je nedovoljno predstavljen u javnosti.

Za realizaciju izložbe korištena je dokumentarna građa Muzeja Stare Hercegovine, kao i arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije u Beogradu i Arhiva Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Posebno su dragocjeni dokumenti iz porodičnih arhiva Hadživukovića i Grujičića. Pored originalnih artefakata, izložba sadrži i 18 panoa na kojima se navode zanimljive pojedinosti iz fočanskog kraja u tom razdoblju. Grafički dizajn uradila je DijanaTomović.

Izložba će biti otvorena u galeriji MuzejaStare Hercegovinedo 16. avgusta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: