Kultura

„Rasuti biseri“: Roman o prijateljstvu i sudbini jedne generacije rasute po cijelom svijetu

24.06.2022 | 15:50 „Rasuti biseri“: Roman o prijateljstvu i sudbini jedne generacije rasute po cijelom svijetu

Peta knjiga autora Branimira Bata Radovića iz Foče, roman „Rasuti biseri“ predstavljena je čitalačkoj publici u fočanskom Centru za kulturu i informisanje. Riječ je nastavku Radovićevog romana „Trag“, koji se može čitati kao zasebna knjiga.

Smješten u periodu posljednje dvije decenije dvadesetog vijeka, roman „Rasuti biseri“ govori o prijateljstvima prekinutim usljed različitih okolnosti, te važnosti njihovog očuvanja.

Preplićući priče iz mladosti i sjećanja na prijatelje iz studentskih dana sa kasnijim događanjima, autor svjedoči o različitim životnim iskušenjima svoje generacije. Protkano emocijama, svako od poglavlja kazuje o nekom zasebnom događaju ili situaciji u kojoj su se našli Radovićevi prijatelji, glavni junaci romana.

Pričama o prijateljstvu i sudbini čovjeka u nemirnom svijetu, Radović je sa mnogo dramatičnih i potresnih svjedočenja uronio u svijet emocija, unutrašnjih stanja i psiholoških raspoloženja svojih junaka, ističe recenzent Goran Maksimović.

-Bato Radović oblikuje sudbinu jedne izgubljene generacije, koja je započela život u jednom ambijentu, a kasnije je taj ambijent nestao. Došla je borba za snalaženje u novom svijetu. Neki su se uspješno snašli i adaptirali, neki su potpuno ostali izgubljeni. Ovaj roman je jedno veliko svjedočenje o svima nama i vremenu u kome živimo-rekao je Maksimović.

Iako predstavlja nastavak romana „Trag“, radnja u „Rasutim biserima“ odvija se u različitoj sredini i sa drugim likovima, pa za razumijevanje suštine publici nije potrebno čitanje prethodnog romana, naglašava autor.

-Imao sam veliku želju ovu temu da obradim, a motiv za pisanje romana su mi i likovi i događaji o kojima sam pisao. U stvaralaštvu se pridržavam motiva koje sam doživio i događaja kroz koje sam prošao i o kojima sam svjedočio. Suština romana je u odgovoru na pitanje zašto su moji prijatelji „rasuti biseri“. U Beogradu se srećem sa brojnim prijateljima koje sam upoznao za vrijeme studijskih dana u Sarajevu i onda evociramo uspomene, tragamo za ostalima-rekao je Radović.

Upravo prijateljima iz studentskih dana Radović je i posvetio svoju petu knjigu. Jedna od njih je rođena Zadranka Danijela Radošević, koju su životne okolnosti nakon raspada Jugoslavije odvele u Vršac.

-Batu sam zahvalna što je sve lijepe trenutke iz naljepšeg perioda otrgao od zaborava. Što me je udostojio opisivanja u svojoj knjizi i što je trajno ovjerio naše prijateljstvo i period života sa kojima se današnja mladost možda ne bi mogla pohvaliti. Svaka mladost je lijepa u svoje vrijeme, od nje ništa ljepše nema, pa neka svako živi svoju-rekla je Radoševićeva.

Izdavač Radovićevog petog književnog ostvarenja je Centar za kulturu i informisanje Foča. Direktor Centra Slavica Filipović kaže da je roman pisan tako da svi mogu u njemu da se pronađu, da traže prošlost i vrijeme u kojem su svi bili zadovoljni i srećni.

-Upravo u jednom dijelu romana autor se pita gdje su oni razdragani, veseli dani i gdje su oni ljudi koji su nekad bili srećni.  Nadam se da će ovaj roman doći do čitalaca, jer je kvalitetan i vrijedan. To nam daje podstrek da Centar za kulturu i informisanje i dalje podržava ovakve stvari -rekla je Filipovićeva.

Branimir Radović do sada je objavio poemu „Zoran“, zbirku pjesama „Igle“ i zbirku soneta „Ona“, te romane „Trag“ i „Rasuti biseri“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: