Vijesti

Ustikoljani sa mitropolitom proslavili krsnu slavu

13.06.2022 | 13:40 Ustikoljani sa mitropolitom proslavili krsnu slavu

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas u Crkvi Silaska Svetog duha na apostole u Ustikolini arhijerejsku liturgiju povodom hramovne i mjesne slave.

Uz pravoslavne Srbe povratnike u živopisno mjesto na ušću Koline u Drinu slavi su kao i svake godine prisustvovali i Ustikoljani rasuti širom svijeta.

Mitropolit Hrizostom je, u obraćanju vjernicima, napomenuo da se Trojčindan s pravom naziva i rođendanom Crkve, jer je do tada mala jevrejska zajednica, izlivanjem Svetog duha na apostole, postala zajednica za sve ljude u cijelom svijetu, koji vjeruju u Isusa Hrista.

On je istakao da su apostoli, nakon ovog događaja, pedeset dana nakon Vaskrsa, od uplašenih ribara i zemljoradnika iz Galileje, koji su se razbježali nakon raspeća Hristovog, postali smjeli propovjednici riječi Božije i činili su čuda ravna Hristovim čudima.

Nakon liturgije, uslijedila je tradicionlna licitacija barjaka i trokratni ophod oko hrama, a zatim je slomljen slavski kolač, nakon čega je upriličen slavski ručak.

Kum ili kolačar slave ove godine bio je Živorad Mojović, Ustikoljanin sa adresom na Palama, dok je tu svečanu obavezu za narednu godinu preuzeo Milan Gagović.

Crkvena opština ustikolinska, poznata po brojnim dobrotvornim akcijama pomoći ugroženom stanovništvu, nastavila je sa uređenjem porte svog hrama.

Nekoliko dana pred hramovnu slavu u funkciju je puštena savremena led rasvjeta, koja je zamijenila oskudno i dotrajalo osvjetljenje.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: