Kultura

Udruženje „Jefimija“: Zlatovezom i vezom vraćaju tradicionalne vrijednosti

13.06.2022 | 11:16 Udruženje „Jefimija“: Zlatovezom i vezom vraćaju tradicionalne vrijednosti

Prva samostalna izložba unikatnih radova udruženja „Jefimija“ iz Novog Goražda privukla je veliku pažnju fočanske javnosti. U galeriji Centra za kulturu i informisanje članice udruženja, inspirisane duhovnošću i tradicijom, predstavile su različite ručne umjetnine.

Kadionice, krstovi, tamjanici, crteži,  ikone, slike, dio su umjetničke radinosti žena iz Novog Goražda pred kojima gotovo zastaje dah. Zlatovezom i vezom ispisuju bogatu istoriju i tradiciju Srba goraždanskog kraja.

Fočanskoj publici predstavile su 33 rada uglavnom sa vjerskim motivima i simbolima. Svetitelji, ranohrišćanski simboli, srednjovjekovna Goraždanska štamparija kao srpski doprinos razvoju moderne Evrope, crkva u Donjoj Sopotnici, samo su neki od motiva na umjetninama nastalim u molitvi, miru, tišini, ugodnim druženjima.

-Imamo razne tehnike, zlatovez, vez, rad u srebru, u raznim bojama i vrstama konca, tako da je izložba veoma šarolika. Dominiraju hrišćanski motivi, iz ranog hrišćanstva, poput ribe, rajska ptica, Isus Hristos i naši svetitelji. U posljednje vrijeme radimo i minijature na platnu, sa likovima svetitelja, koje zahtijevaju mnogo vremena, jer se prenosi putem indiga direktno na platno prilikom čega se mora voditi računa da se platno ne zamaže, da bi se potom direktno vezlo zlatom-navela je predsjednica Udruženja Nela Čarapić.

Udruženje, koje kroz svoje djelovanje čuva od zaborava stare narodne zanate i običaje, nastalo je kroz projekat Međureligijskog savjeta Novo Goražde i Goražde. Obukom su usavršile vještine i tehnike. Od ove godine, uz podršku goraždanske parohije, vrijedne žene zvanično ispisuju dnevnik svojevrsnih umjetničkih djela. Među njima je i dvadesetosmogodišnja Dragana Jevtović.

-Kao mladoj osobi meni je ovo značajno i korisno, vremena imam. Odmara me, opušta me. Svaki put kada završim neki rad, nekako se zaljubim u njega. I koliko se radujem tom dijelu prodaje ili kada ljudi naruče novi rad, toliko mi nekako bude teško da se rastanem od toga. Međutim, to je i smsiao. Na ovaj način vraćamo uloženo kroz udruženje, a druga zamisao nam je da pomognemo crkvi, odnosno da dajemo prilog crkvi-rekla je Jevtovićeva.

Stvaralaštvo Novogoraždanki prepoznao je fočanski Centar za kulturu i informisanje.

-Jedna zaista neobična, nesvakidašnja izložba. Kroz radove udruženja „Jefimija“ ,kroz poeziju , narodno stvaralaštvo, mi smo se podsjetili koliko je vez bio važan kod Srba i kako smo mi tu tradiciju veza vremenom izgubili. Jako je važno što ovo udruženje nastavlja sa tom tradicijom. Publika je pokazala veliko interesovanje za izložbu, nadam se da će ovakvih i sličnih biti u budućnosti-rekla je direktorica Centra za kulturu i informisanje, Slavica Filipović.

Filipovićeva je uputila najiskreniju zahvalnost načelniku opštine Milanu Vukadinoviću na pomoći u adaptaciji i renoviranju izložbene sale Centra za kulturu i informisanje.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: