Vijesti

Obilježeno 79 godina slavne epopeje: “Klanjamo se do nezaborava vitezovima Sutjeske”

13.06.2022 | 11:12 Obilježeno 79 godina slavne epopeje: “Klanjamo se do nezaborava vitezovima Sutjeske”

Poštovaoci partizanskog pokreta iz Srpske, Srbije i Crne Gore obilježili su juče na Tjentištu 79 godina Bitke na Sutjesci u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Sa skupa je poručeno da je potrebno da, onako kako danas poslije toliko vijekova narod pamti Nemanjiće, Obiliće, Sinđeliće, Mišiće, i buduća pokoljenja pamte slavne borce antifašističkog pokreta i veliku cijenu koju su platili za slobodu svojih potomaka.

Uz nadu da narodi na ovim prostorima nikada više neće morati da vode borbu oružjem, već samo radom, znanjem i lijepim vaspitanjem, poručeno  je da se ne smije  dozvoliti da se zaborave vitezovi Sutjeske i da je priču o njihovoj ogromnoj žrtvi za slobodu potrebno stalno prenositi mladim naraštajima.

Član predsjednštva SUBNOR-a Republike Srpske Rajko Ćapin kaže da nigdje huk slobode nema takav odzvuk i težinu i da nigdje nije grandioznija poruka, kao kada se šalje sa vrleti Zelengore, iz Doline heroja na Sutjesci.

„Ovo je dan časne obaveze da čuvamo uspomenu i njegujemo pijetet prema ljudima koji su ne žaleži svoje živote i svoje dijelove tijela učestvovali i pobijedili mrskog okupatora i podarili nam slobodu i mir“, rekao je Ćapin.

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević rekao je da je Sutjeska bila i ostala simbol prkosa, ponosa i uzletište u najtežim trenucima dramatične borbe za slobodu i uzvišene ljudske ideale pravde i istine.

„Sutjeska je naše svetilište, naše ogledalo da se vidi koliko smo obraz sačuvali i neprijatelja moralno nadvisili. Sutjeska su naši Termopili, gdje su mnogi poginuli, ali je izvojevana veličanstvena pobjeda. Klanjamo se do nezaborava vitezovima borbe za slobodu svog naroda“, rekao je Radojević.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je 1943. godina bila prelomna u Drugom svjetskom ratu i da je partizanski pokret u Jugoslaviji dao veliki doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom, vezujući velike neprijateljske snage, čime je olakšana borba Sovjetskog saveza na istočnom frontu.

On je istakao da su u partizanskom pokretu većinu činili Srbi i da su poslije Rusa dali najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu.

„Možemo da budemo ponosni na svoje pretke, koji su tada protiv najvećeg civilizacijskog zla digli oružje i borili se“, rekao je Milunović.

Da se pokloni sjenima slavnih junaka na Tjentište je iz Beograda došla Mirjana Vunjak Žikić, rođaka Jovanke Broz.

„Žalosno je što nema više mladih i greška nas starijih je što to nismo uradili, uvek ima vremena, da mladi znaju gde su grobovi naših predaka“, poručila je Žikićeva.

Kotoranin Zdravko Dabižinović, čiji je otac Dušan ratovao u brigadi Save Kovačevića, svake godine dolazi na Tjentište.

„Drago mi je ovdje doći, posjetiti pale heroje i druga Savu među njima“, rekao je Dabižinović.

Milan Lučić iz Prijepolja, sin jednog od junaka Bitke na Sutjesci Miloša Lučića, koji je jesenas preminuo u 98. godini, kaže da su nedavno obilježili u Prijepolju 80 godina treće proleterske brigade.

„Ta brigada je zadnja prešla Sutjesku, pošto je bila u zaštitinici, i tokom te borbe imala je 282 poginula borca. Moj otac je u ratu četiri puta ranjavan, a na Sutjesci je ranjen u butinu“, rekao je Lučić.

Bitkom na Sutjesci, u junu 1943. godine, izvlačenjem partizana iz obruča uz ogromne gubitke, završena je peta neprijateljska ofanziva u kojoj je učestvovalo 127.000 njemačkih vojnika i njihovih saveznika, naspram 22.000 partizanskih boraca.

Ofanziva je trajala od 15. maja do 15. juna, a u borbama je poginulo 7.543 pripadnika jugoslovenskih boraca.

Uz partizanske borce, masovno je stradao i srpski narod u Pivskoj oblasti u današnjoj Crnoj Gori.

U “Krvavoj pivskoj bajci” ubijeno je više od 1.260 Pivljana, među njima 549 djece. Samo u jednom danu, 7. juna 1943. godine, jedinica “Princ Eugen” uz podršku  Handžar divizije u Dolima je ubila 520 mještana, među njima 109 djece.

Na kosturnicu Bitke na Sutjesci vijence su danas položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Srbije, opštine Foča, SUBNOR-a Srpske i Srbije, SOBNOR-a Crne Gore, Oružanih snaga BiH, vojni ataše ambasade Ruske federacije u BiH i predstavnici brojnih udruženja.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: