Kultura

Dodir prošlosti-inkluzija u muzeju

10.06.2022 | 13:05 Dodir prošlosti-inkluzija u muzeju

Bijeli štap za kretanje, govorni digitron i sat, laptop sa govornom jedinicom, dio su tiflotehničkih pomagala za slijepa i slabovida lica koji su predstavljeni fočanskoj publici na izložbi u Muzeju Stare Hercegovine. Riječ je o aparatima i uređajima koja slijepim i slabovidim osobama omogućuju da čitaju, pišu, računaju, prate vrijeme ili igraju društvene igre.

Zajedno sa kolegama iz Goražda, Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih lica iz Foče, uz podršku Muzeja, publici je predstavila dvadeset pomagala koja im olakšavaju obavljanje raznih aktivnosti u svakodnevnom životu i brojnim situacijama za čije je izvođenje inače potreban vid.

-Od Brajevog pisma, table, pisaće mašine, zvučnih časopisa, govorni telefon, govorni laptop do drugih aparata sa govornim softverom koje su izložile kolege iz Goražda. Tu je i štap za kretanje, šah, sve ono što mi koristimo svaki dan, a što nije poznato našim sugrađanima-navela je predsjednica Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Foča, Dara Đajić.

Tiflotehnička pomagala zamjenjuju vid slijepim i slabovidim licima. U Udruženju slijepih iz Goražda navode da je problem što ih rijetko ko obezbjeđuje ovoj kategoriji.

-Ta pomagala se uvoze i jako su skupa, a mi u Goraždu, kao i naša kolegica Dara u Foči, nemamo dovoljno sredstava da ih kupimo-rekao je predsjednik Udruženja, Rašid Borovac.

Nakon izrade audio vodiča i flajera na Brajevom pismu u okviru projekta „Dodir prošlosti – inkluzija u muzeju“, Muzej Stare Hercegovine kroz ovu izložbu nastavlja saradnju sa Međuopštinskim udruženjem slijepih i slabovidih lica iz Foče. Takođe, pruža priliku posjetiocima da vide nešto sasvim drugačije.

-Svi se iznenade kada ovo vide, ovo je jedna lijepa novina u našoj ustanovi. Nadamo se da ćemo saradnju nastaviti i dalje kroz neke druge projekte i kroz druge aktivnosti kako bismo slijepim i slabopvidim licima i licima sa drugim poteškoćama omogućiti da dolaze u muzej, upoznaju se sa svim što nudimo i da muzej bude dostupan svima-rekla je muzejski pedagog, Branka Dragičević.

Zainteresovani Fočaci izložbu mogu da pogledaju narednih sedam dana.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: