Obrazovanje

Priča o seoskoj školi u Mješajama, rastaju se dva jedina đaka

10.06.2022 | 12:58 Priča o seoskoj školi u Mješajama, rastaju se dva jedina đaka

Ljetnom raspustu raduju se sva djeca, ali u seoskoj školi u Mješajama kod Foče, koja broji dva đaka, ove godine radost raspusta je pomiješana sa tugom zbog odlaska jednog od učenika u više razrede u područnu školu u Brodu na Drini.

Mihajlo Ćosović učenik petog razreda područnog odjeljenja fočanske Osnovne škole “Veselin Masleša” rastaje sa sa učiteljicom Vanjom Stanković i svojim najboljim drugom Markom Filipovićem, učenikom četvrtog razreda, koji će od naredne školske godine biti jedini đak ove škole.


Mihajlo Ćosović

 “Dosta mi je žao, ali moram otići”, tužno kaže Mihajlo i obećava da će i kada bude išao u školu na Brodu svraćati kod Marka i učiteljice Vanje.

Mihajlov omiljeni predmet je srpski jezik, a Markov matematika. Obojica imaju iste dječačke snove- kada porastu da postanu fudbaleri.

Njihova škola, okružena zelenilom u carstvu prirode, nema betonirano igralište, ali zato imaju travnati teren na livadi gdje svakodnevno igraju fudbal jedan protiv drugog, pod budnim okom učiteljica Vanje.

U publici su, osim učiteljice, i njihovi ljubimci pas Srećko i mačka Maca sa kojima vole da se igraju tokom školskog odmora.

“Ovdje je ljepše, u prirodi, nego u gradu. Najviše se igramo fudbala”, kaže Marko, koji već trenira u Fudbalskom klubu “Sutjeska”, a i Mihajlo kaže da će se na ljeto upisati u školu fudbala.

“Učiteljica je draga i lijepa, dobro nas uči. Žao mi je što Mihajlo ide, ostaću sam, volio bih da nas je više”, dodaje Marko.


Marko Filipović

Njih dvojica su najmlađa djeca u svojim porodicama. Mihajlov brat je završio srednju školu, a sestra je treći srednje, dok je Markov brat deveti razred, a sestra sedmi.

Marko živi bizu škole, a Mihajlo je malo dalje, na pola sata pješačenja. On dolazi biciklom i kaže da mu je potrebno desetak minuta vožnje.

Škola je pristupačna, nalazi se na uzvišenju iznad magistralnog puta Foča-Tjentište i od grada je udaljena desetak minuta vožnje automobilom.

Njih dvojica su zajedno u kombinovanom odjeljenju. Pričaju da se odlično slažu, da nikad ne pomiješaju gradivo i da ne bude zabune oko zadaće.

“Ja i Marko se odlično slažemo, nema zabune. Učiteljica je draga osoba, zna dobro da nas uči”, navodi Mihajlo.

I on kaže da bi volio da je viđe đaka.

“Ima mlađe djece, ali neće ovdje da idu u školu, svi su na Brodu. Valjda više vole da budu u gradu, ali meni je na selu u prirodi dosta ljepše”, rekao je Mihajlo.

Učiteljica Vanja Stanković priča da je lijepo raditi u školi na selu i da uživa u svom poslu. U izdvojenom odjeljenju u Mješajama ona je od 2013. godine, a navodi da je do prije 15 godine školu pohađalo dvadesetoro djece.


Vanja Stanković

Taj broj se postepeno smanjivao da bi ove godine spao na dva đaka, a od naredne školske godine Marko će ostati sam.

“Prednost područnih škola je što se više pažnje može posvetiti učeniku, može se bolje pratiti njegov razvoj i napredovanje. Mana je što nemaju više drugara da se druže”, kaže Stankovićeva.

Kada je nastava u pitanju, ističe Stankovićeva, đaci u kombinaovanom odjeljenju nisu uskraćeni ni za šta i ne zaostaju ni po čemu u znanju za vršnjacima iz gradskih sredina.

“Đaci koji su otišli iz petog u šesti razred u školu na Brodu nastavili su dobro da uče, svi su dobri đaci”, navodi Stankovićeva.

Dodaje da se slaže sa konstatacijom da su djeca sa sela bistrija i oštroumnija.

“Prirodno okruženje je predivno i za djecu i za učitelje, samo što je šteta što nema više đaka. Izlazimo često u prirodu, a samim tim što djeca žive u ovakvom okruženju je prednost, mogu golim okom da vide ono što uče”, kaže učiteljica.

Ona dodaje da, nažalost, đaka za upis nema već dvije godine.

“A nema naznaka ni da bi ih moglo biti u budućem vremenu. Svako selo je na izmaku, to je izrazit problem u svim sredinama, ljudi idu, sele se, ne znam šta bih rekla, to je baš veliki problem, ne samo kod nas već svuda u regionu”, navodi Stankovićeva.

Kada Marko iduće godine završi peti razred, škola u Mješajama ostaće bez đaka.

“Biće mi žao, vjerujte, ovdje sam se navikla, lijepo mi je. Šteta što nema viđe đaka, ovdje je divno”, rekla je učiteljica.

Uz školu u Mješajama, na području opštine Foča radi samo još jedna petogodišnja seoska škola-  područno odjeljenje Osnovne škole “Sveti Sava” u Dragočavi.

Ove godine upisana su dva prvačića u Popovom Mostu, gdje bi nakon jednogodišnje pauze ponovo trebalo da bude otvoreno područno odjeljenje Osnovne škole “Veselin Masleša”.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: