Vijesti

NP „Sutjeska“: Očuvati populaciju smeđeg medvjeda

10.06.2022 | 10:47 NP „Sutjeska“: Očuvati populaciju smeđeg medvjeda

U hotelu „Mladost“ na Tjentištu u prethodna dva dana održana je konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „Ber in majnd“ čiji su krajnji korisnici Nacionalni park ”Sutjeska” i Park prirode Blidinje iz BiH, te Nacionalni park ”Durmitor” i Park prirode “Piva” iz Crne Gore.

Dio projekta koji se odnosio na NP „Sutjeska“ podrazumijevao je telemetrijsko praćenje medvjeda na ovom području.

Centralna tema projekta je zaštita biološke raznolikosti prekograničnog zaštićenog područja, a jedan od ciljeva je bio jačanje kapaciteta institucija i organizacija koje se bave biološkom raznolikošću.

Rezultate projekta predstavila je Josipa Šimić iz Ornitološkog društva ”Naše ptice”, a okupljenima se ispred Nacionalnog parka Sutjeska obratio Đorđe Vuković,koji je govorio o zaštićenom području Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Profesor Slaven Reljić iz Instituta za istraživanje, očuvanje i upravljanje velikim zvijerima, iznio je zanimljive podatke koje su kroz protekle dvije godine dobili telemetrijskim praćenjem medvjeda. Radijus kretanja medvjeda se prostire kilometrima, prikazane su njihove navike u različitim godišnjim dobima, ali i podatak kako je jedan medvjed preplivao Pivsko jezero čak devet puta izvan ljetnje sezone.

„Očuvanje populacije smeđeg medvjeda mnogo zavisi od ljudske tolerancije ove vrste. Uzajamnom podrškom nastojimo postići zajednički cilj koji se temelji na uvjerenju da je moguće unaprijediti suživot čovjeka i medvjeda”, rekla je Šimićeva.

U toku projekta izrađeno je nekoliko studija koje se tiču upravljanja vrstama i bioraznolikosti i analize prijetnji biološkoj raznolikosti u prekograničnom zaštićenom području. Izrađeni su i protokoli za praćenje 10 životinjskih vrsta, velikih zvijeri i ptica, a upravama zaštićenih područja dodijeljena je tehnička oprema za monitoring.

Po završetku konferencije lokalnim pčelarima dodijeljeno je pet električnih ograda za zaštitu pčelinjaka od napada medvjeda.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: