Obrazovanje

„Biblija – zbornik iskustava“

04.06.2022 | 10:39 „Biblija – zbornik iskustava“

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ sinoć je održana tribina pod nazivom „Biblija i kultura – retrospektiva i perspektiva“.

Učestvovali su magistar Jovan Blagojević, teolog iz Biblijskog kulturnog centra iz Beograda, magistar Sergej Beuk, pedagog, kulturolog i teolog i magistar Vuk Jovanović, teolog i religiolog.

Biblija, njena učenja, pravci i tumačenja nikad nisu izgubili na aktuelnosti, a potreba za njom je, čini se, nikad veća. U padu moralnih vrijednosti, vremenu koje nosi više negativnih osobina, sva biblijska načela su dobrodošla. Mnoga tumačenja su savremenom čovjeku strana i nepoznata ali je njena sveopšta vrijednost nedostižna. Iako je pisana u jednom davnom vremenu, na određenom geografskom prostoru, drugačijim vjerskim i istorijskim okolnostima, ona je primjenjiva i potrebna, ali je neophodno predstaviti ljudima kao iskustvo.

Čulo se to na sinoć održanoj tribini, a magistar Blagojević kaže da je Biblija most izmkeđu drevnog i savremenog svijeta.

„Suštinski, Biblija je jedan zbornik iskustava, koje su imali ljudi sa Bogom, vrlo je raznolika i u tom kontekstu je zaista primjenljiva jer pokriva mnogo stvari. Nema, praktično, aspekta života koji se u Bibliji ne tretira“, podsjeća Blagojević.

On dodaje da pitanje povezanosti Biblije sa današnjim životom zavisi od načina na koji je predstavljena ljudima. „Ako je predstavimo kao zbirku pravila, onda ne možemo da je aktuelizujemo jer su to pravila i zakoni koji su, ipak, pisani za određeni istorijski, geografski i kulturološki kontekst, ali ukoliko je prestavimo kao iskustvo, ona je veoma aktuelna“, kaže Blagojević.

U okviru tribine koju su organizovali Biblijski kulturni centar, Dom omladine Beograd i PBF „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče, predstavljena je i Blagojevićeva knjiga „Biblijski putokazi“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: