Sport

Zatvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu, Česi sa najviše medalja

02.06.2022 | 12:20 Zatvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu, Česi sa najviše medalja

Dodjelom medalja i pehara za pobjednike u ukupnom plasmanu u Foči je zvanično zatvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu, koje je u proteklih sedam dana na Vrbasu u Banjaluci i Tari u Foči okupilo oko 400 takmičara iz 22 države, raspoređenih u više od 60 timova.

Predsjednik Svjetske rafting federacije Džozef Vilis Džons ocijenio je da je Svjetsko rafting prvenstvo organizovano na zavidnom nivou, te da je najveća pobjeda samo okupljanje najboljih rafting timova poslije dvije godine pandemije korona.

-Mi smo jedna velika porodica, dugo nismo imali priliku da se vidimo i okupimo, lijepo je što smo svi tu. Što se tiče samog prvenstva, rijeka Tara je izuzetno lijepa, nije previše divlja i zadovoljava sve uslove za organizaciju takmičenja. Sa svim učesnicima sam razgovarao i oni su oduševljeni. Od svih sam čuo da bi željeli da se vrate ovdje kao turisti-rekao je Džons.

Između ostalih, medalje najboljima uručio je i ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi koji je istako da su na rafting šampionatu učestvovala dva američka tima, koja u BiH prvi put borave.

-Nisu osvojili prve medalje, ali mogu reći da su to mlade žene koje će kada odu odavde biti odlični ambasadori i koje će govoriti sve najljepše stvari o BiH. Govoriće o ljepotama rijeka koje su vidjeli, o toplini ljudi i to je upravo ona vrsta interakcije koja je potrebna da povezuje ljude iz SAD-a i BiH-rekao je Marfi.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, koji je zvanično zatvorio prvenstvo, rekao je da je organizacija Svjetskog prvenstva u raftingu dokaz da je Republika Srpska spremna za velike svjetske događaje.

-Vidljivo je da je rijeka Vrbas dočekala takmičare iz 22 zemlje, a da ih rijeka Tara ispraća. Republika Srpska potvrđuje da je mjesto okupljanja sportista, gdje se može vrednovati napredak i sportski rezultati. Vrijedni sportski radnici, kako induvidualno, tako i savezi i entitetska ministarstva bili su podrška razvoja sporta u Srpskoj i treba pohvaliti napore institucija Republike Srpske da se ona afirmiše i razvija-rekao je Košarac.

Zahvalivši svima koji su učestvovali u organizaciji Svjetskog rafting prvenstva, načelnik opštine Foča Milan Vukadinović izrazio je nadu da će se najbolji svjetski rafteri u Foču vratiti kao turisti sa svojim porodicama.

-Sa svojom prirodom Foča ima mnogo toga da ponudi u turizmu. Prije svega rafting rijekom Tarom, Nacionalni park „Sutjeska“ i Pješčane piramide. Smatram da Foča raspolaže sa najozbiljnijim turističkim potencijalom u Republici Srpskoj i BiH-rekao je Vukadinović.

Konačan plasman

Najbolji svjetski rafteri takmičili su se u dvije omladinske kategorije, seniorskoj i kategoriji veterana, u konkurenciji muškaraca i žena.

Ekipe Brazila u konkurenciji seniora i Češke u konkurenciji seniorki šampioni su svijeta.

Češka je osvojila najviše medalja, pet zlatnih i jednu bronzanu.

Ekipe iz ove zemlje prvaci svijeta su u konkurenciji seniorki, veteranki i veterana, te mladih do 21 godine u obje konkurencije. Češki omladinci do 23 godine osvojili su bronzu.

Japan je osvojio po dva srebra i bronze. Drugoplasirani su u glavnoj kategoriji seniora i omladinaca do 23 godine, dok su treći u kategorijama seniorki i omladinki do 23 godine.

Uz zlato seniora, Brazilci su osvojili i bronzu u kategoriji veterana.

Seniori i veteranke Argentine imaju bronzane medalje, dok su ekipe iz SAD-a srebrne bile u konkurenciji seniorki i takmičarki do 21 godinu.

U ukupnom plasmanu jednu medalju osvojili su Australija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Indonezija i Kanada.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: