Sport

Stigli najbolji rafteri svijeta, sa oduševljenjem iščekuju da zaveslaju Tarom

31.05.2022 | 13:03 Stigli najbolji rafteri svijeta, sa oduševljenjem iščekuju da zaveslaju Tarom

Zastave Japana, Mongolije, Kazahstana, Indonezije, Australije, Kostarike, Brazila i još 15 zemalja ukrasile su večeras ulice Foče i glavni gradski trg na dočeku učesnika Svjetskog prvenstva u raftingu.

Raspjevani i razigrani rafteri donijeli su u Foču ritmove sa svih svjetskih meridijana, pred odlučujuće takmičenje u spustu rijekom Tarom, nakon kojeg će se znati koja će zemlja osvojiti titulu šampiona svijeta u ovom neobičnom sportu.

Japanci su na svakom rafting takmičenju među glavnim favoritima, a njihov kapiten Satoši Kojzumi priča da su došli u Foču prije desetak dana, da bi se upoznali sa Tarom i najvećim kanjonom u Evropi.

„Tara je divna rijeka, ima fenomenalne, jake bukove, rijeka je sa jakom strujom, što nam govori da ćemo imati uzbudljivo i zahtjevno takmičenje. Sutra imamo trening, dugo smo se pripremali, ali zbog toga što je Tara zaista zahtjevna moraćemo da provjerimo naše snage još jednom. U svakom slučaju, trudićemo se da pobijedimo”, rekao je Kojzumi.

Uz Australijance i Argetince najveselija ekipa na defileu fočanskim ulicama bili su Kostarikanci.

Kapiten ekipe Danijel Anćia Torente kaže da su veoma uzbuđeni i srećni zbog dolaska u BiH.

„Prvi put smo ovdje, nismo očekivali da je ovo tako divna zemlja, nevjerovatno, spektakularno, svima bih preporučio da bar jednom godišnje dođu ovdje. Ne smijete propustiti ovo, ljudi su divni, djeca su draga, svi su gostoljubivi, hrana je ukusna, planine, rijeke, jedinstvene, veoma sam srećan što sam ovdje“, kaže Torente.

Kostarikance je posebno oduševila ljepota rijeke Tare, koja s punim pravom nosi epitet „suza Evrope“.

„Tara je jedna od najljepših rijeka koje sam vidio u svom životu, nevjerovatna, a priroda je prelijepa, jedinstvena. Ovo prvenstvo je veoma zahtjevno, znamo koji su timovi najspremniji, ali samo učešće na ovom prvenstvu je velika stvar, svi smo mi pobjednici jer učestvujemo na ovako dobro organizovanom prvenstvu. Samo što smo ovdje, velika je nagrada, barem za nas”, oduševljen je Kostarikanac.

Direktor Svjetskog prvenstva Aleksandar Pastir kaže da su učesnici oduševljeni gostoprimstvom u Foči i da nije uobičajeno da opština, rafteri i privrednici izađu u susret i obezbijede smještaj, ishranu i ostale uslove.

On je istakao da će spust na Tari odlučiti ukupnog pobjednika, jer nosi najviše bodova 400.  Veslaće se od Brštanovice do Šćepan Polja na stazi dugoj 16 kilometara sa velikim brojem izuzetno zahtjevnih bukova.

„Tara zaslužuje da bude na mapi svjetskih rijeka što se tiče sporta- kada je u pitanju turizam ona to već jeste. Ovom kombinacijom Vrbasa i Tare dokazali smo da možemo da organizujemo Svjetsko prvenstvo i to drugi put, tako da svaki naredni put kada odlučimo da se kandidujemo niko nam neće moći parirati“, rekao je Pastir.

Rafting kampovi u Foči obezbijedili su smještaj i ishranu za sve učesnike.

Predsjednik fočanskog Udruženja rafting klubova Zdravko Matović kaže da su se svi klubovi na Drini i Tari potrudili da budu dobri domaćini.

„Velika nam je čast da je Foča domaćin Svjetskog prvenstva. Potrudićemo se da se osjećaju lijepo, da budu zadovoljni, da im pružimo sve što smo u mogućnosti“, rekao je Matović.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da je Banjaluka na impresivan način odradila svoj dio posla, a da će se Foča potruditi da je prati u tome.

„Mislim da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo, zajedno sa našim rafting klubovima, Foču predstaviti u najboljem svjetlu, da promovišemo rafting rijekom Tarom, Nacionalni park „Sutjesku“, Pješčane piramide i sve što Foča nudi“, rekao je Vukadinović.

Trening na Tari je sutra, a takmičenje u srijedu, 1. juna od 10,00 časova.

Istog dana, u večernjim časovima na platou ispred Akva parka „Ušće“ u Foči je dodjela medalja za disciplinu spust  i proglašenje ukupnih pobjednika Svjetskog prvenstva, te ceremeonija zatvaranja.

Nakon svečanog zatvaranja Svjetskog rafting prvenstva, takmičari, turisti i gosti moći će da uživaju u koncertu kragujevačkog benda „Vesele osamdesete“ i domaćeg benda „Paranoid“.

Na Svjetskom prvenstvu u raftingu nastupa 61 tim iz 22 države. 

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: