Kultura

„Maminim sinom tri“ obilježili četiri godine pojavljivanja pred publikom

30.05.2022 | 13:18 „Maminim sinom tri“ obilježili četiri godine pojavljivanja pred publikom

Premijernim izvođenjem predstave „Mamin sin tri“ u Gradskom pozorištu, fočanska Studentska pozorišna trupa obilježila je četiri godine postojanja i rada, tokom kojih su se publici predstavili sa šest pozorišnih komada. Riječ je o trećem dijelu komedije koja prati život porodice Rikalo, rađenog po tekstu i u režiji Mirjane Radović.

Kako oženiti unuka, odnosno sina, preživjeti susret budućih prijatelja i izgladiti međusobne razlike, a da pritom potomci žive u miru, samo su neki od izazova sa kojima se na sceni susreću likovi.

Vjerodostojnim prenošenjem replika iz svakodnevnog života deset mladih glumaca uspjelo je da nasmije fočansku publiku, koja je u svakom od likova mogla da prepozna bar jednu osobu iz svog okruženja.

Mirjana Radović, osim što potpisuje režiju i tekst, u predstavi glumi Anđeliju, majku koja ženi sina. Ističe da su trećim dijelom „Maminog sina“ zaokružili cjelinu u životu porodice Rikalo, kojom su željeli da duhovit način predstave primitivnu stranu društva.

-U trećem dijelu predstave imamo treću porodičnu generaciju, koja ima drugačija razmišljanja i shvatanja od prethodnih generacija, tako da dolazi do sukoba među njima-rekla je Radovićeva, dodajući da inspiraciju crpe iz okoline i svakodnevnih pojava koje se mogu vidjeti u pošti, prodavnici ili na ulici.

Glumac Dejan Radović kaže da mu nije bilo teško ući u lik Jovice, oca budućeg mladoženje.

-Jovica je „mamin sin“, živi pod patronatom majke i uvijek je u sukobu sa ženom oko načina vaspitanja djeteta. Radi za minimalac i ulazi u sokobe zbog finansija i plaćanja računa. Tema predstave odnosi se na situaciju u našem društvu, a svi imaju neku od ličnosti iz predstave u svojoj porodici-rekao je Radović.

Glumci Studentske pozorišne trupe iz Foče prvi put su se predstavili publici krajem maja 2018. godine, komadom „Onomad u mladosti“. Potom su uslijedile predstave „Mamin sin jedan“, „Ženski razgovori“, „Mamin sin dva“, „Balkanski špijun“ i posljednja predstava „Mamin sin tri“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: