Kultura

„Otkad su izabrani, stalno nam ispiraju mozak“

30.05.2022 | 13:16 „Otkad su izabrani, stalno nam ispiraju mozak“

„Normalno da ne možemo napredovati, oni koji nas vode rade u okviru svojih mogućnosti.“ „Otkad su izabrani, stalno nam ispiraju mozak.“ “Krajnje je vrijeme da krene provjera diploma. Treba da se utvrdi ko je kome ostao dužan.“

Ovo su samo neki od aforizama istaknutih na večeri humora i satire održanoj u fočanskom Centru za kulturu i informisanje.

Poslije dvije godine pauze izazvane epidemijom virusa korona aforističari i satiričari ponovo su se okupili u Foči kako bi kroz efektan i elegantan književni izraz ukazali na negativne društvene pojave koje nas prate i probleme koje guramo pod tepih. Ni virus korona, ni kriza intelektualne polusvijesti i komercijalne nesvijesti nisu zaustavili aforističare da predano prate profanu politiku, promašenu ekonomiju, naruženu kulturu, korupcijsko-mafijaška poratna događanja u lokalnoj  i drugim sredinama.  Aforističari i satiričari ističu da se i dalje „igraju glavom u državi koja je u ofsajdu“.

Poznati pjesnik, satiričar i predsjednik banjalučke podružnice Udruženja književnika Republike Srpske, Miladin Berić, ističe da sva naša politička garnitura, ali i društvo u cjelini, koje vrednuje nešto što nije za vrednovanje, kao da izazivaju satiričare na reakciju.

U njegovim brojnim knjigama ima više veoma uspjelih aforizama koji na ironičan i sarkastičan način izlažu poruzi sve one sa krivotvorenim diplomama, kao i društvo koje na to žmuri. „Što je više zaposlenih u Vladi sa fakultetskom diplomom – sve je veći manjak stručne radne snage“.

Nije pošteđena kritike ni zakonodavna, izvršna i sudska vlast. „Birajući između dva zla uvijek izaberemo tri!“

Berić kroz aforizam slijedi vlastiti put nemirenja sa društvenim sivilom, političko-ekonomskim crnilom, medijskim žutilom i intelektualnim sljepilom.

-Kada sve sagledamo, mi aforističari pokušavamo da nasmijemo ljude, da ovu našu sivu stvarnost predstavimo na neki ljepši način, da izazovemo smijeh, jer smijeh je najljekovitiji. Izuzetno mi je drago da se publika nasmijala večeras, mada nekad aforizam treba i da rasplače, da podstakne ljude na razmišljanje, jer je to kratka forma koja se čita između redova, a koja ima neku pouku-rekao je Berić.

Za Berićevog sugrađanina i kolegu Živka Vujića aforizam je zrnce -mudrosti i lijek za sve društvene bolesti.

-Kod nas je nemoguća tajna večera, sve što imamo pojedemo do podne. Evropska unija ima budućnost, sve dok nas ne primi. Srbi bi bili najgori narod na svijetu da im Đoković ne kvari prosjek-neki su od aforizama koje je izdvojio Vujić.

Fočanski aforističar Zoran Simić Zoks publici je predstavio aforizme nagrađene na nedavnom konkursu za najbolji aforizam u organizaciji Udruženja stvaralaca u kulturi „Zavičaj“ iz Žitkovca kod Aleksinca u Srbiji. Simić je treću nagradu na konkursu podijelio sa kolegama iz Zemuna i Prijedora.

-Ljubav je kao šah, počinje otvaranjem, a završava predajom. Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a ostale žive na Balkanu. Muževe koji piju da sve zaborave kod kuće čekaju žene koje sve pamte. U našoj kući jedemo ono što imamo, a jedemo se zbog onog što nemamo. Čuvajte batinu iz raja, trebaće nam za one koji su nas doveli do pakla-naveo je Simić.

Sa druženja u Foči aforističari i satiričari poručili su da je velika šteta što su izdavači, novine, radio i televizija izbacile sa svojih stranica i emisija humorističke sadržaje, pa ova vrsta stvaralaštva nije dostupna širem krugu potencijalno zainteresovanih čitača. Jednako je štetan, kako kažu, manjak publike naklonjen toj vrsti literarnog stvaralaštva i obliku nacionalne kulture, jer umjesto čitanja misaonih proizvoda, konzumiraju se politički pamfleti i informativno žutilo koje je preplavilo ovaj dio Evrope i svijeta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: