Vijesti

UG „Bjelava“: U petak protest protiv izgradnje mini hidroelektrana

06.08.2020 | 10:12 UG „Bjelava“: U petak protest protiv izgradnje mini hidroelektrana

Udruženje građana „Bjelava“ iz Foče organizovaće, u petak, 7. avgusta, u mjestu Bukovica,  protest protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava, saopšteno je iz Udruženja.

Udruženje građana „Bjelava“ iz Foče organizovaće, u petak, 7. avgusta, u mjestu Bukovica,  protest protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava, saopšteno je iz Udruženja.

U saopštenju se dodaje da građani Foče protestom žele iskazati svoje nezadovoljstvo trenutnim i planiranim radovima na izgradnji više mini hidroelektrana  na rijekama na teritoriji opštine Foča.

Iz Udruženja navode da su građani posebno uznemireni radovima koji se izvode na vodotoku Velike Bjelave duže od mjesec dana, kako kažu, bez koncesije, izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, kao i bez građevinske dozvole i vodne saglasnosti.

Pojašnjavaju da, uprkos brojnim poslatim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama u slivu Bjelave, lokalne institucije, nadležni inspektorati i Ministarstvo energetike i rudarstva RS ignorišu donošenje odluke o zaustavljanju radova.

-Smatramo da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav tri javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća „Izvor“ od 20. juna 2016. i 17. marta 2017. godine. Ovom preduzeću, koje je u navedenom mišljenju imalo primjedbe na gradnju planiranih mini hidroelektrana, zbog ugroženosti gradskog vodovoda, nije dostavljena studija od strane investitora sa uvažavanjem svih uslova iz navedenog mišljenja- stoji u saopštenju.

Navode da je investitor izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom KOVID 19 i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Mala i Velika Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest.

Okupljanje građana planirano je kod restorana „Bukovica“, u 10.00 časova.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: