Vijesti

U toku uređenje lokalnih puteva

05.08.2020 | 15:27 U toku uređenje lokalnih puteva

U Foči je u toku sanacija lokalnih i nekategorisanih puteva, kao i rekonstrukcija gradskih ulica u okviru prave faze Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta.

U Foči je u toku sanacija lokalnih i nekategorisanih puteva, kao i rekonstrukcija gradskih ulica u okviru prave faze Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta. Pored uređenja lokalnih puteva, asfaltiraće se dijelovi Svetosavske i Ulice cara Lazara, dok će u Njegoševoj ulici biti sanirani trotoari. Uporedo, izvode se radovi na izgradnji obilaznice kod Univerzitetske bolnice Foča sa 50 parking-mjesta, čime će se olakšati prilaz novoj poliklinici i obezbijediti parkiranje vozila.

Radi lakše i brže realizacije, lokalna uprava opredijelila se da Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta za ovu godinu podijeli u dvije faze i više lotova. Prva faza podrazumijeva sanaciju lokalnih i nekategorisanih puteva i asfaltiranje i rekonstrukciju gradskih ulica, pojašnjava načelnik urbanizma Mensud Jahić.

-U toku je sanacija puteva u mjesnim zajednicama Čelebići, Zavait, Dragočava, Godijeno, dok su završene aktivnosti u Meštrevcu. U lotu dva imamo Popov Most, Kuta, Kozja Luka, Rječica, Miljevina, Brod na Drini, ugovori su potpisani i izvođači su na terenu. U prvoj fazi slijedi i asfaltiranje gradskih ulica, takođe podijeljeno po lotovima. U lotu jedan su Svetosavska i Njegoševa ulica, u toku je potpisivanje ugovora, dok je u lotu dva predviđeno asfaltiranje Ulice cara Lazara i saobraćajnice u Miljevini. U Miljevini se radi dionica Rataji-MZ Miljevina. U ovoj fazi je u toku i sanacija udarnih rupa, izvođač je izabran, a trenutno se radi dionica Bolnica-Jošanica-naveo je Jahić.

Sanacija lokalnih i nekategorisanih puteva i asfaltiranje dijela gradskih ulica nastaviće se i u drugoj fazi Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta. U toku je tenderska procedura za ovu fazu. Po okončanju procedure, te potpisivanja ugovora sa izvođačima radova, krenuće se u realizaciju, pojasnili su u Odjeljenju.

Naveli su da ova faza, između ostalog, podrazumijeva saniranje Kragujevačke i Geteove ulice, zatim dijela ulice u MZ Dušanovo, dionice Jošanica-Cvilin, Cape-Rijeka, Saš-Borovi, Mladog Gaja i Poljica, te asfaltiranje dijela Ulice Meše Selimovića sa parking prostorom i prostora ispred jedne od stambenih zgrada u Svetosavskoj ulici.

Načelnik Odjeljenja Mensud Jahić napominje da je u Foči u toku i sanacija saobraćajnica oštećenih tokom rekonstrukcije gradske vodovodne mreže zbog kojih će dolaziti do povremenih obustava saobraćaja.

-U pitanju je sanacija Ulice Petra Kočića ukupne dužine oko 390 metara i širine četiri metra. Radovi se izvode danas. Zatim, tu je i sanacija Krajiške ulice, 112 metara dužine i tri metra širine, koja je završena i presvučena asfaltom. Juče smo završili sanaciju Drinske ulice dužine 90 metara i širine tri metra, a slijedi još aktivnosti u užem gradskom jezgru-pojasnio je Jahić.

Jahić je naglasio da je u toku i izgradnja obilaznice kod Univerzitetske bolnice u Foči. Ovaj projekat podrazumijeva izgradnju saobraćajnice dužine oko 500 metara, sa dvije kolovzne trake, pješačkom stazom i parking prostorom  sa oko 50 mjesta. Vrijednost radova je oko 400.000 maraka, koji su obezbijeđeni iz budžeta opštine.

Nadležni su pojasnili da je zbog pandemije virusa korona i smanjenog budžetskog prihoda, došlo do kašnjenja u realizaciji radova planiranih za ovu godinu. Nadaju se da će situacija u narednom periodu biti bolja, a planirani posao što prije završen.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: