Obrazovanje

Brigu o oralnom zdravlju početi od malih nogu

25.05.2022 | 17:15 Brigu o oralnom zdravlju početi od malih nogu

Briga o oralnom zdravlju treba da počne od najranije životne dobi, kako bi se oboljenja zuba spriječila i izliječila na vrijeme, poručeno je sa radionice u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“, kojom su profesori i studenti Studijskog programa stomatologija, Medicinskog fakulteta Foča, obilježili Nedjelju zdravlja usta i zuba.

Uz redovne kontrole i održavanje higijene usne duplje, za očuvanje zdravlja zuba kod djece predškolskog uzrasta važan je i način ishrane, ističu stomatolozi.  

Mališanima je na radionici pojašnjena uloga zuba i pravilan način upotrebe četkice, kako bi odmalena počeli da usvajaju higijenske navike.

Stručnjaci navode da se u Foči bilježi poboljšanje oralnog zdravlja kod djece, u odnosu na ranije godine. Među najčešćim oboljenima zuba mališana je karijes ranog djetinstva, kaže specijalista dječije preventivne stomatologije Dragan Ivanović.

-Imamo i pojavu sa ortodontskim nepravilnostima, odnosno neskladom rasta i razvoja lica i vilica sa veličinom zuba. To se dešava zbog načina ishrane, kašaste hrane koja se sve više koristi-rekao je Ivanović.

On je roditeljima savjetovao da vode računa o pravilnom izboru četkice i paste za zube, koju bi trebalo da biraju prema uzrastu svoje djece.

-Sugerisao bih i da u ishrani djece ugljene hidrate ne koriste više od jednom ili dva puta tokom dana-rekao je Ivanović.

Da bi mogli pravilno da održavaju oralnu higijenu savjete fočanskim mališanima prenijeli su i budući doktori stomatologije.

-Smatramo da je veoma bitno da djeca od najranijeg uzrasta shvate važnost oralnog zdravlja, održavanja oralne higijene i izbalansirane ishrane. Djeca dosta toga znaju i tu smo da im pomognemo-rekao je student pete godine Studijskog programa stomatologija Srđan Filipović.

Radionice o važnosti očuvanja oralnog zdravlja česte su u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“, ističu u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

-Od prošle godine u vrtićkim grupama smo uveli obavezno pranje zuba poslije svakog obroka, što su djeca dobro prihvatila-istakla je vaspitačica Radijana Dukić.

Povodom Nedjelje zdravlja usta i zuba mališanima su podjeljeni pokloni, a nađgrađeni su i najljepši likovni radovi o zdravlju zuba, nastali na radionicama u vrtiću.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: