Sport

Trebinjka i Nevesinjac šampioni „Ulične trke kroz Foču“

21.05.2022 | 10:50 Trebinjka i Nevesinjac šampioni „Ulične trke kroz Foču“

Sara Tomić iz Atletskog kluba „Trebinje“ i Nevesinjac Uroš Gutić koji nastupa za banjalučki Atletski klub „Borac“ pobjednici su „Ulične trke kroz Foču“. Oni su trijumfovali u glavnoj seniorskoj trci na 3.000 metara koja je od ove godine uvrštena u kalendar Atletskog saveza Republike Srpske i BiH.

U konkurenciji seniorki druga do cilja stigla je Anastasija Višt iz Doboja, dok je treća bila Nevesinjka Dijana Terzić. Kod muškaraca drugi je kroz cilj prošao Belmin Mrkanović iz Doboj-Istoka, a treći Emir Hastor iz Goražda.

Nagrađeni su još četvrtoplasirani i petoplasirani takmičari u obje konkurencije. Fočanke Anđela Pljevaljčić i Katarina Tupeša trku su završile na četvrtom i petom mjestu. Kod muškaraca četvrti je bio Zaim Šuman iz Goražda, a peti Fočak Aleksandar Ivanović.

Šampionka „Ulične trke kroz Foču“ Sara Tomić pohvalila je organizaciju trke.

-Oduševljena sam kako je organizovano, atmosfera je prelijepa. Ne trčim inače duže staze, ali ću u Foču rado doći i sljedeće godine-rekla je Tomićeva.

Uroš Gutić, koji je aktuelni šampion BiH na 5.000 metara, tri kilometra ulicama Foče istrčao je za devet minuta.

-Uglavnom trčim na 3.000, 5.000 i 10.000 metara. Oduševljen sam atmosferom u Foči, ovaj ciljni pravac bio je pun publike, digne adrenalin, fenomenalno. Odlična konkurencija, bili su tu Emir Hastor, prvak BiH u maratonu, Belmin Mrkanović, juniorski prvak Balkana na 3.000 metara, a meni je danas bio bolji dan- rekao je Gutić.

Drugoplasirani u muškoj konkurenciji Mrkanović rekao je da je „Ulična trka kroz Foču“ organizovana na visokom nivou.

-Mnogo mi je drago što sam učestvovao, publika je izašla u velikom broju. Organizacija trke u Foči može se porediti sa drugim trkama u regionu-rekao je Mrkanović.

Prije glavne, održano je 15 trka za mlađe uzraste, od predškolaca do srednjoškolaca, a uz Fočake odlični su bili i mladi talenti iz Trebinja i Goražda.

Predstavnik atletskih saveza Republike Srpske i BiH i trener Atletskog kluba „Trebinje“ Dragan Tomić kaže da će u saveze prenijeti veoma lijepe utiske.

-Ovo nije komercijalna manifestacija, gdje takmičari dolaze za novac. U Foču su došli ljubitelji trčanja i nagrade nisu neke zbog kojih bi veći broj boljih takmičara došao. Kako su Atletski savezi prvi put prepoznali ovu manifestaciju, siguran sam da će sljedeće godine biti veći broj boljih takmičara-rekao je Tomić.

U Atletskom klubu „Sutjeska“ zadovoljni su što su uspjeli da pored šampiona i reprezentativaca BiH u Foči ugoste i djecu iz Trebinja, Sarajeva, Goražda i Gacka.

-Mogli smo da prepoznamo djecu koja redovno treniraju. Bilo je lijepo gledati nadmetanje, njihove lijepe završnice trka. Vidi se da u mlađim kategorijama ima dosta talenata i možemo reći da se atletika vraća na velika vrata-rekao je predsjednik Atletskog kluba „Sutjeska“ Žarko Todović.

„Uličnu trku kroz Foču“ organizovali su Atletski klub „Sutjeska“ i opštinski Sportski savez, pod pokroviteljstvom Opštine Foča.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: