Vijesti

Turisti iz Njemačke spaseni nakon prevrtanja na Tari

17.05.2022 | 16:27 Turisti iz Njemačke spaseni nakon prevrtanja na Tari

Spasioci i rafteri iz Foče i Plužina nakon višečasovne potrage pronašli su dvoje njemačkih turista koji su se prevrnuli na rijeci Tari i ispali iz kajaka dvosjeda, nakon čega su se razdvojili, tako što je suprug isplivao na lijevu obalu u Crnoj Gori,a supruga na stijenu u blizini desne obale, koja pripada BiH.

Turisti iz Njemačke spaseni nakon prevrtanja na Tari

Iz fočanske Civilne zaštite saošteno je da je potraga za turistima iz Njemačke, šeszdesetšestogodišnjim M.R. i njegovom tri godine mlađom suprugom E.D. pokrenuta sinoć oko 21,00 čas, a da su se supružnici nakon iscrpljujuće noći  ponovo sastali jutros oko 5,00 časova.

Crnogorski rafteri iz kampa „Grab“ pronašli lice M.R. i predali ga Službi za zaštitu i spašavanje iz Plužina, dok je na drugoj obali potraga za njegovom suprugom potrajala gotovo do ponoći.

U potrazi su učestvovali pripadnici Civilne zaštite i Speleospasilačke službe iz Foče, rafteri iz Rafting centra „Tara raft“ i mještani.

Oko 23,30, turistkinju iz Njemačke, iscrpljenu, promrzlu i dezorjentisanu, pronašla je ekipa „Tara rafta“ na lokalitetu Borovi, na jednoj stijeni u blizini obale.

Uslijedila je evakuacija po nepristupačnom terenu, u čemu su učestvovali zajedno rafteri i pripadnici Civilne zaštite i Speleosilačke službe, a zatim transport do graničnog prelaza na Šćepan Polju.

Iz Civilne zaštite zahvlaili su se Rafting centru „Tara raft“  na, kako su istakli, veoma dobro odrađenom i napornom poslu.

„I kroz ovu akciju spasavanja, službe iz Plužina i Foče pokazale su kao i do sada odličnu saradnju i koordinaciju a sve u cilju veće bezbjednosti turista koji dolaze na rijeku Taru“, stoji u saopštenju Civilne zaštite.

Turisti iz Njemačke spustali su se, bez pratnje vodiča, sa lokaliteta Đurđevića Tara u Crnoj Gori.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: