Obrazovanje

Osnovci upoznati sa radom Crvenog krsta

16.05.2022 | 16:36 Osnovci upoznati sa radom Crvenog krsta

Povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta članovi Opštinske organizacije Crvenog krsta u Foči upoznali su učenike iz produženog boravka Osnovne škole „Sveti Sava“ sa radom i zadacima ove humanitarne organizacije. Osnovci su dobili igračke, bojanke i članske karte, čime je fočanski Crveni krst postao bogatiji za 17 novih članova.

Među najmlađim volonterima su Jovana Todović i Sara Lalovac, učenice drugog razreda i Ivan Kalajdžić koji pohađa treći razred. Sa drugarima iz škole prikupili su odjeću za vršnjake kojima je potrebna.

-Dobila sam člansku kartu, naučila šta je Crveni krst i ovdje je baš lijepo. Skoro svaki dan ću da dolazim-rekla je Jovana.

-Bilo mi je lijepo, dobila sam set za barbike i ovo mi je jedan od najljepših dana u životu-kaže Sara.

-Onima kojima je potrebna pomoć prikupili smo odjeću koja je nama okračala, pa nekome može biti korisna-rekao je Ivan.

U Crvenom krstu kažu da im je u planu osnivanje kluba za poletarce.

-Pošto već imamo klubove podmlatka i omladine došli smo na ideju o osnivanju klub za poletarce. Ta djeca jednom kad dođu u Crveni krst uvijek se vraćaju. Kad postanu odrasli ljudi, sa svojim znanjem i zvanjem opet se vraćaju i prenose znanja mlađim generacijama-rekla je sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Snežana Kovač.

U okviru obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta ranije su u Foči organizovane akcije podjele promotivnog materijala, humanitarnih markica i paketa za bebe, dok je u toku podjela humanitarne pomoći za korisnike Crvenog krsta.

-Podijelićemo do 140 paketa hrane, hugijene i odjeće, a ta aktivnost će se nastaviti. Udruženju „Tračak nade“ odnijećemo 25 paketa higijene, posjetićemo „Klincograd“ i Republičkoj organizaciji proslijediti likovne i literarne radove pristigle na konkurs-rekla je Kovačeva.

Ona ističe da će pomoć iz Foče stići i korisnicima staračkog doma u Kalinoviku, te Zavoda za zaštitu ženske djece i omladine u Višegradu.

Opštinska organizacija Crvenog krsta u Foči ima više od 130 aktivnih članova, koji brinu o 147 korisnika.

Nedjelja Crvenog krsta u Republici Srpskoj se obilježava od 8. do 15. maja pod sloganom “30 godina stazama humanosti”.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: