Vijesti

Stručni skup sestrinstva: Promovisana monografija „Korijeni postojanja sestrinstva regije Foča”

13.05.2022 | 14:30 Stručni skup sestrinstva: Promovisana monografija „Korijeni postojanja sestrinstva regije Foča”

Na Medicinskom fakultetu u Foči juče je održan Prvi stručni skup sestrinstva, u organizaciji ovog fakulteta i Katedre za zdravstvenu njegu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, kao i 15 godina postojanja studijskog programa Zdravstvena njega.

Na studijskom programu Zdravstvena njega Medicinskog fakulteta u Foči, u proteklih 15 godina diplomiralo je 198 studenata, master studije završilo je njih 13, a doktorske dva studenta. Na ovom studijskom programu nastavu trenutno pohađa 127 studenata. Međunarodno vijeće medicinskih sestara i tehničara procjenjuje da će do 2030. godine, na globalnom nivou, nedostajati oko 13 miliona radnika ove struke, rekla je rukovodilac katedre za zdravstvenu njegu Doc. dr  Jelena Pavlović: „Svjetska zdravstvena organizacija, već godinama, ukazuje na važnost ulaganja u sestrinsku profesiju i u kontinuirano obrazovanje medicinskih sestara i tehničara. Ovogodišnji slogan, sa kojim obilježavamo Međunarodni dan sestrinstva, glasi „Ulaganjem u sestrinstvo i poštovanjem prava, do globalnog zdravlja“. Sestrinstvo je jedna vrlo aktuelna i kreativna profesija, koja traži dosta ulaganja, truda i učenja, ali i ljubavi prema poslu i pacijentima“, rekla je Pavlovićeva.

Na Prvom stručnom skupu sestrinstva na Medicinskom fakultetu u Foči promovisana je i monografija „Korijeni postojanja sestrinstva regije Foča”, navela je Pavlovićeva: „Publikacija je pisana u dva poglavlja. Kroz prvo poglavlje jasno se vidi istorijski razvoj sestrinske profesije na našim prostorima, dok se u drugom poglavlju govori o osnivanju akademskog obrazovanja medicinskih sestara i tehničara. Sa zadovoljstvo promovišemo ovu monografiju i nadamo se da će se ona čitati i ostaviti trag kako bi se pamtila dobra djela medicinskih sestara iz Foče“.

Autori prvog dijela monografije su Dragica Veljović, Petra Krunić, Milena Trifković i Aleksandar Samouković, dok su drugi dio monografije pisali Jelena Pavlović, Sandra Matović, Nataša Hadživuković i Srđan Živanović.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: