Obrazovanje

Fočanski maturanti većinom biraju Beograd za nastavak školovanja

10.05.2022 | 15:49 Fočanski maturanti većinom biraju Beograd za nastavak školovanja

Maturanti srednjih škola u Srpskoj- oni koji su redovno učili, odbrojavaju posljednje školske dane, a iz Srednjoškolskog centra Foča ove godine u svijet odraslih zakoračiće 132 svršena srednjoškolca.

Svečana šetnja maturanata ulicama Foče i maturska proslava, nakon dvije godine pauze zbog strogih zdravstvenih mjera, zakazana je za 27. maj, a onda će svako svojim putem.

Dosta njih nastaviće školovanje, a kako je to u Foči već tradicija među maturantima gimanzije koji namjeravaju da upišu fakultet, najveće interesovanje je za univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu.

Milica Perišić, jedan od vukovaca fočanske gimnazije, kaže da će srednju školu pamtiti najviše po dobrom druženju i lijepim iskustvima sa takmičenja.

“Bilo je potrebno uložiti dosta truda i rada, ali isplatilo se. Nisam imala neke najteže predmete i smatram, ako se vrijeme dobro rasporedi, da se sve može stići, a moj omiljeni predmet je matematika iz koje sam od petog osnovne išla na takmičenja”, kaže Milica.

Ona namjerava da školovanje nastavi na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

“Nadam se da ću uspjeti da se upišem. Moja želja je da jednog dana radim kao programer u nekoj dobroj firmi”, navela je Milica. 

Andreja Krezović ističe da je srednjoškolsko obrazovanje prelijepo iskustvo i pored toga što mu je, priznaje, bilo teško savladati sve nastavne predmete.

“Klasična priča- najteži su mi bili matematika, fizika, hemija, a sve ostalo se može savladati. Ja najviše volim jezike, takođe, geografiju. Namjera mi je da upišem marketing u Beogradu”, kaže Andreja.

I Sanja Kalajdžić kaže da će gimnaziju najviše pamtiti po druženju, ali da nema mnogo žala zbog rastanka.

“Idemo u drugu državu da upoznamo još više ljudi, da nađemo nove prijatelje. Želja mi je da školovanje nastavim na grafičkom dizajnu u Beogradu”, navodi Sanja.

Njena prijateljica Nina Stojković kaže da su ih mjere protiv epidemije virusa korona poremetile i uskratile ih u jednom periodu za druženje u učionicama.

“Epidemija je definitivno negativno uticala na sve učenike, jer smo totalno izgubili volju za učenjem i motivaciju i mislim da će nas to koštati poslije na fakultetu, ali snalazićemo se. Ja se nadam da ću u Beogradu upisati veterinu”, rekla je Nina.

Maturantkinja Marija Stanić pohvalila je fočanske profesore da su ih dosta toga naučili, mada je, priznaje u šali, ponekad bilo i bježanja sa časova.

Marija je među svojim sugrađanima poznata po nastupima i nagradama sa raznih muzičkih takmičenja.

“Moji planovi su, bar za sada, da u Novom Sadu upišem grafički dizajn, mada se to može brzo promijeniti. Svi su pravili šale na moj račun zato što su govorili da treba da upišem muzičku akademiju, a ja odoh na likovnu i to im je čudno. Za sada muziku ne planiram dalje, prevagnula je likovna umjetnost, to me sada više ispunjava”, rekla je Marija.

Direktor škole Krsto Ivanović povalio je maturante da su divna generacija, koja je uprkos  svim problemima u vezi sa epidemijom virusa korona, uspjela da ostvari zapažene rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

“Bili su oštećeni za nastavni proces zbog epidemije, a u svemu tome zajedno smo se izborili da školsku godinu privedemo kraju. Pokazali su dosta dobre rezultate i u ovoj generaciji biće šest ili sedam vukovaca”, kaže Ivanović.

Srednjoškolsko obrazovanje u Foči ima tradiciju dužu od 100 godina, a nakon dvije godine pauze, Srednjoškolski centar, koji je nastao 1983. godine spajanjem pod jedan krov do tada odvojenih srednjih škola, obilježio je Dan škole- 10. maj.

Direktor Ivanović ističe da su u protekloj godini umnogome unaprijedili školsku infastrukturu- saniranjem mokrih čvorova i malog amfiteatra, prepokrivanjem dijela krova, fizičkim povezivanjem škole sa sportskom dvoranom i pokrivanjem hidroizolacijom velikog amfiteatra.

Za ovu godinu planirali su uređenje otvorenih sportskih terena i dvorišta, te sanaciju kotlovnice.

“Tokom raspusta planiramo da asfaltiramo površinu ispred naše radionice i napravimo otvorene terene za košarku, fudbal i odbojku, a već smo obezbijedili mobilijar, koševe i golove, od Medicinskog fakulteta. Sve radimo uz veliku podršku opštine”, rekao je Ivanović.

U ovoj školi prije dvije godine zaživjela je plastenička proizvodnja povrća, za šta su zaduženi profesori i učenici rasadničkog smjera šumarske škole.

Direktor Ivanović je naveo da se mogu pohvaliti da je velika potražnja za poljoprivrednim proizvodima iz ove škole i da učenici sve što uzgoje u plasteniku odmah rasprodaju.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: