Vijesti

Iz Tare prikupljeno više od tonu krupnog otpada

03.08.2020 | 12:59 Iz Tare prikupljeno više od tonu krupnog otpada

Zbog neodgovornih pojedinaca koji u drugom po veličini kanjonu u svijetu  za sobom ostavljaju smeće i ostali otpad, rijeka Tara sve više je ugrožena.

Zbog neodgovornih pojedinaca koji u drugom po veličini kanjonu u svijetu  za sobom ostavljaju smeće i ostali otpad, rijeka Tara sve više je ugrožena. Niska ekološka svijest, loše navike i nemar prijete joj da izgubi status najvećeg evropskog rezervoara pitke vode. Ništa bolja slika nije ni na Drini, upozoreno je nakon akcije čišćenja obala i korita Tare, koju je organizovao fočanski Rafting centar „Tara-raft“.

U jučerašnjoj ekološkoj akciji učestvovalo je sedam rafting vodiča i zaljubljenika u prirodu „Tara-rafta“, koji su iz kanjona Tare uklonili pedesetak automobilskih guma i veću količinu sitnog otpada. Doprinos akciji  pružio je Fočak Nemanja Puhalo. 

-Akcija čišćenja je izvedena sa dva gumena čamca od Brštanovice do Rafting centra „Bastasi“ i to je glavna dionica kada je u pitanju komercijalni rafting. Prikupili smo otpad koji je vidljiv na rijeci, a uglavnom su to bile automobilske gume. Veoma je važno probuditi ekološku svijest kod ljudi i to smo ovom akcijom pokušali da učinimo. Trebalo bi da češće čistimo obale rijeka, naročito kada znamo da je Tara najveći rezervoar pitke vode u Evropi – rekao je Puhalo.

Sa kristalno bistrom vodom i očuvanom florom i faunom kanjon Tare jedinstven je u svijetu i predstavlja pravo bogatstvo. Da bi se zadržalo takvo stanje i spriječilo propadanje svjetski poznatog prirodnog blaga potrebna je veća briga cijelog društva, ističu u „Tara-raftu“.

-Prema našoj procjeni uspjeli smo da prikupimo nešto više od 1000 kilograma krupnog otpada. Nažalost, to je samo trećina od onoga što se nalazi u rijeci i da bismo očistili rijeku u potpunosti potrebno je češće ponavljati ovakve akcije. Uz automobilske gume, na rijeci se nalazi i sitniji otpad, poput konzervi od piva, naročito na pristaništima za čamce – rekao je organizator akcije Mirko Davidović.

On je apelovao na sve raftere iz Foče da se samostalno organizuju i sa sličnim akcijama pruže doprinos očuvanju rijeke Tare.

Učesnici su poručili da će nastaviti da vode brigu o čistoći Tare, ističući da rafting nije samo odlazak na rijeku, već da bi trebalo da ima veliki uticaj na ekološku svijest i  važnost očuvanja svih ljepota koje nam je priroda dala.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: