Vijesti

Potrebno pomoći Univerzitetskoj bolnici Foča

01.08.2020 | 10:05 Potrebno pomoći Univerzitetskoj bolnici Foča

Opštinski štab za vrenredne situacije iz Foče uputiće zahtjev Ministartsvu zdravlja i Vladi Srpske, kao i opštinama u regiji Stara Hercegovina, da pomognu Univeritetskoj bolnici Foča nabavkom kiseonika, lijekova, sanitetskog materijala i hrane, jer su u ovoj zdravstvenoj ustanovi zbog povećanog broja oboljelih od kovida višestruko povećani troškovi, a i medicinsko osoblje je na izmaku snage.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da je pogoršana epidemiološka situacija  u Srpskoj dovela do iscrpljivanja zdravstvenog sistema i povećanja troškova u bolnicama.

„Obratićemo se Vladi i resornom ministarstvu sa zahtjevom da pomognu Univerzitetskoj bolnici, kojoj je potrebna materijalna pomoć u obezbjeđenju lijekova, sanitetskog materijala, potrebno je za hranu, za opremu, sve što je potrošni materijal je na ivici. Pored toga, radnici koji rade u Bolnici i Domu zdravlja već šest mjeseci su prenapregnuti i pitanje je kako će sve ovo izdržati“, upozorio je Mašić.

On je još jednom zamolio građane da odgovornim ponašanjem i poštovanjem propisanih mjera pomognu sebi i drugima, ali i zdravstvenim radnicima.

U Univerzitetskoj bolnici Foča trenutno su smještena 33 pacijenta iz Foče i okolnih opština, od kojih su 23 pozitivna na virus korona, a 12 je u izolaciji sa kliničkom slikom koja ukazuje na oboljenje izazvano koronom.

Na respiratoru su tri pacijenta.

Na području opštine Foča od početak epidemije 89 osoba je zaraženo virusom korona, od kojih se 11 oporavilo, a pod nadzorom je 138 lica.

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović kaže da je i dalje povećan broj pacijenata koji se javljaju u respiratorne ambulante ove ustanove.

„Dnevno se javi 20 pacijenata. S obzirom da je u stalnom povećanju broj oboljelih, bili smo prinuđeni da od Civilne zaštite, Opštinskog i Republiškog štaba tražimo još jedan kontejner, koji smo dobili, za još jednu kovid ambulantu, gdje ćemo vršiti preglede i terapije“, rekao je Ristanović.

On je dodao da se ambulantno u Domu zdravlja trenutno liječu osam pacijenata pozitivnih na virus korona sa srednje teškom kliničkom slikom.

Opštinski štab za vanredne situacije odlučio je da se otkažu tradicionalne fočanske manifestacije „Gastro fest“ i Dani borovnice.

Opštinska inspekcija i policija nastaviće kontrolu poštovanja zaštitnih mjera, posebno vikendom u ugostiteljskim objektima i rafting kampovima, a nastaviće se i dezinfekcija i pranje javnih površina.

Podijelite vijest: