Vijesti

Opština Foča i rafteri domaćini Svjetskog prvenstva- uz promociju Tare i asfaltiranje dijela puta

03.05.2022 | 15:52 Opština Foča i rafteri domaćini Svjetskog prvenstva- uz promociju Tare i asfaltiranje dijela puta

Opština Foča i fočanski rafting kampovi zajedno će, od 30. maja do 1. juna, biti domaćini i snositi troškove organizacije završnog dijela Svjetskog prvenstva u raftingu, a uz još jednu odličnu promociju „Suze Evrope“, dodatna dobit ovog takmičenja je najavljeno asfaltiranje dionice puta kroz kanjon Tare, istaknuto je na današnjem sastanku opštinskog rukovodstva sa rafterima.

Nakon prvog dijela Svjetskog prvenstva, koji će se održati od 25. do 30 maja u Banjaluci, na rijeci Vrbas, najbolji svjetski rafteri, tačnije oko 400 učesnika iz 23 zemlje svijeta,  preseliće se na rijeku Taru, a biće smješteni u rafting kampove.

Učesnici prvenstva na Taru stižu 30. maja, a ceremonija zatvaranja Svjetskog prvenstva održaće se 1. juna u Foči uz muzički koncert na Ušću.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović kaže da je dogovorena većina detalja u vezi sa organizacijom Svjetskog prvenstva.

“Dogovorili smo obaveze oko smještaja timova i medija, a u izvještavanju će učestvovati 80 medijskih kuća. Rafting prvenstvo počinje 30. maja, kada ćemo obezbijediti prijem učesnika, a završava se 1. juna, kada ćemo kod Akva parka organizovati koncert i samu ceremoniju zatvaranja”, rekao je Vukadinović.

On je istakao da je ovo odlična prilika da Foča promoviše svoje turističke potencijale- rafting turizam,   Nacionalni park “Sutjesku”, Pješčane piramide i ostale prirodne atrakcije koje može da ponudi.

Vukadinović je naveo da je u dogovoru i saradnji sa Vladom Srpske i Javnim preduzećem “Putevi Republike Srpske”, obezbijeđeno 454.000 KM za asfaltiranje dionice puta desnom obalom Tare za potrebe rafting turizma.

“To je bio jedan od uslova da mi budemo domaćini i Vlada Republike Srpske je to ispoštovala. Idemo u raspisivanje tendera i u zavisnosti od cijene radova vidjećemo kolika će biti dionica, a u saradnji sa rafting kampovima vidjećemo koje dionice su njima prioritetne da odmah to rješavamo. Opština će izdvojiti dodatni dio sredstava da prije tog asfaltiranja put dovede u adekvatno stanje da prvenstvo protekne bez problema”, dodao je Vukadinović.

Na Tari će se voziti četvrta, najzahtjevnija diciplina- spust.

Mirko Davidović, koordinator Svjetske rafting federacije i predstavnik jednog od fočanskih rafting kampova kaže da je trening  31. maja, a takmičenje 1. juna.

“Tri discipline- sprint, hed tu hed i slalom voze se u Banjaluci, na Vrbasu na stazi Tijesno, a najteža disciplina, fizički najzahtjevnija, koja ujedno nosi najviše bodova, vozi se ovdje na Tari. Propozicije kažu da je za organizaciju takvog spusta potrebno da rijeka ima minimalno 15 kilometara toka, uz minimalno 40 minuta vožnje na rijeci, tako da Tara to ispunjava”, kaže Davidović.

On je izrazio zadovoljstvo što su se opština Foča i fočanski rafteri dogovorili da zajedno organizuju i snose troškove organizacije.

“Opština Foča je preuzela dio obaveze na sebe da pripomogne i finansira troškove prevoza, promocije, logističke podrške, kao i troškove sigurnosnih timova. Rafteri će obezbijediti smještaj i hranu za sve učesnike”, rekao je Davidović.

On je dodao da je bilo zainteresovano više od 100 timova iz više od 40 zemalja, ali da je zbog problema sa pandemijom, a zatim i zbog sukoba u Ukrajini i nakon zabrane učešća Rusiji, nekoliko zemalja odustalo, tako da će učestvovati 63 tima iz 23 zemlje.

Davidović je pojasnio da će ekipe brojati po četiri takmičara na čamcu uz jednu rezervu, a ostatak učesnika su ljudi iz organizacije, logističke podrške i medija.

On je istakao da je put desnom obalom Tare infrastrukturni priroitet za sve rafting kampove u Foči i da će asfaltiranje jednog njegovog dijela ovog ljeta predstavljati dodatni korak naprijed za ovu privrednu granu.

Ovo je drugi put da su Foča i Banjaluka, odnosno Tara i Vrbas, domaćini Svjetskog prvenstva u raftingu. Prvi put to je bilo 2009. godine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: