Vijesti

Uskoro rekonstrukcija puta Foča-Dragočava

03.05.2022 | 14:16 Uskoro rekonstrukcija puta Foča-Dragočava

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović najavio je da je u planu javnih nabavki preduzeća „Putevi RS“ za ovu godinu rekonstrukcija puta Foča-Dragočava u dužini od 5,6 kilometara što će, kako je rekao, poboljšati dio putne infrastrukture na regionalnom putu Foča-Čelebići, koja je decenijama već u katastrofalnom stanju. Vukadinović je, nakon sastanka sa predstavnicima mjesnih zajednica Dragočava i Zavait, istakao da će nastojati da lokalna uprava u saradnji sa Vladom RS stvori i druge preduslove da ovaj kraj konačno dobije pristojnu putnu komunikaciju koja je garant života i opstanka mještana.

Mještani Dragočave, Zavaita, Meštrevca i Čelebića godinama su ogorčeni zbog lošeg održavanja regionalnog puta Foča-Čelebići, koji ovaj dio Srpske povezuje sa Crnom Gorom. Od Foče do Dragočave put je asfaltni, ali je zbog decenijskog neodržavanja propao na brojnim mjestima.

-Djed mi je pričao da je taj put bukvalno prije 70 godina ručno prokopan, a danas pored tolike savremene mašinerije i ostalog nikada nije ni proširen ni saniran, niti je ijedna krivina rađena. Hoćemo da se to više pokrene sa mrtve tačke, i prema Zavaitu, Slatini, Čelebićima i svuda, te da se taj dio prema Dragočavi riješi što prije-rekao je redsjednik Savjeta MZ Dragočava, Dušan Marić.

Dok je do Dragočave asfalt u lošem stanju, od Dragočave prema Zavaitu i Čelebićima, nazire se samo u tragovima. Glavni uzrok je nebriga, loše održavanje i kamioni pod teretom kojima se eksploatiše šumsko bogatstvo. Mještani su godinama upozoravali, apelovali, protestovali, slušali višedecenijska obećanja nadležnih o rekonstrukciji puta koja su se uglavnom završavala krpljenjem rupa ili parcijalnim nasipnim materijalom. Prve kiše sprale bi i obećanja i nasuti materijal, a put izgledao još gore, pričaju mještani. Među njima predsjednik MZ Zavait Vukola Sekulović:

-I dalje se nastavlja sa nasipanjem zemlje, koja zavisno od vremenski prilika, čak i za jedan dan nestane na putu. I dalje tražimo da se nastavi, ne nasipanje, nego asfaltiranje puta, parcijalno naravno, od Dragočave prema Zavaitu i Čelebićima. Tu smo da se konsultujemo sa nadležnima i ako treba pokažemo koje su najkritičnije tačke, da se te dionice prvo asfaltiraju. Ovako dalje ako ostane, ovo je nemoguće, mještani su nezadovoljni, svi građani su nezadovoljni-rekao je Sekulović.

I lokalna uprava ulagala je napore kod nadležnih ministarstava da se saniraju svi regionalni i magistralni putevi na području Foče koji su u izuzetno lošem stanju. Regionalni put Foča-Čelebići, magistralni put Foča-Šćepan Polje, te Foča-Tjentište, bitni su ne samo za stanovništvo, već i za razvoj privrede, istakao je načelnik opštine Milan Vukadinović:

-Imamo informacije i obećanja iz “Puteva RS” da je u planu javnih nabavki rekonstrukcija puta Foča-Dragočava, to treba da ide na Vladu i nadam se da ćemo to riješiti. Međutim, ostatak dionice od Dragočave prema Zavaitu i Čelebićima skoro je u neprohodnom stanju. Apelujemo na nadležne da se to riješi,  da se poprave kritične tačke, kako bismo stvorili preduslove za opastanak tog kraja, a s obzirom na to da je planirano proglašenje Parka prirode „Tara“, zatim rudnik olova i cinka u Čelebićima, nama su putevi potrebni za razvoj privrede, turizma i poljoprivrede na tom području-rekao je Vukadinović.

Planom nabavki preduzeća „Putevi RS“ za ovu godinu, koji je u posjedu Radio Foče, predviđeno je više infrastrukturnih radova među kojima je unapređenje postojećeg stanja puta Foča-Dragočava, dužine 5,6 kilometara, vrijednosti 1,9 miliona maraka sa PDV-om. Osim te dionice, planirana je i rehabilitacija magistralnog puta, dionica Tjentište-Brod na Drini, u vrijednosti od 17, 2 miliona maraka, zatim izvođenje radova i projektovanje za izgradnju nove trase magistralnog puta Foča-Gacko, poddionica Tjentište-Brod na Drini i mosta preko rijeke Drine, projektovane vrijednosti 30 miliona maraka. U planu je i izrada glavnog projekta rekonstrukcije dionice Dragočava-granica RS-CG(Šula), u dužini od 43,6 kilometara, čija je vrijednost 122.428 maraka, te glavnog projekta rehabilitacije dionice Dragočava-Godijeno-granica BiH/CG (Vikoč) u dužini od 19,7 kilometara, vrijednosti 53.012 maraka.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: