Kultura

Izložba slika Milene Šotre Gaćinović

03.05.2022 | 10:13 Izložba slika Milene Šotre Gaćinović

Izložba slika Milene Šotre Gaćinović iz legata Muzeja Hercegovine u Trebinju biće otvorena sutra, u galeriji Muzeja u Foči.

Izložba slika Milene Šotre Gaćinović

Milena Šotra Gaćinović rođena je 1909. godine u Pješivcu kod Stoca, u darovitoj hercegovačkoj porodici. Milena je pisala za mnoge iseljeničke novine, osnovala je školu maternjeg jezika i istorije, rukovodila je horovima, radila je na osnivanju naprednih društava, sarađivala je sa istaknutim revolucionarima, organizovala ljude, sakupljala pomoć za partizane. Radila je crteže, ilustracije, opreme knjiga, čestitke, plakate i druge vrste materijala potrebnih za propagandne aktivnosti radničkog pokreta. Između dva rata, slikarstvo je učila kod Petra Dobrovića u Beogradu, Andre Lota u Parizu i Aleksandra Arhipenka u Njujorku.

Priredila je na desetine samostalnih izložbi, a takođe je izlagala na grupnim izložbama ULUS-a, ULUBIH-a i ULUCG-a i manjim grupama umjetnika. Portreti, pejzaži i mrtve prirode najčešći su tematski prizori koje je rad ila u jednom dahu, brzim potezima, ispoljavajući na taj način osjećanja svoje snažne ličnosti. U Muzeju Hercegovine čuva se oko stotinu slika Milene Šotre Gaćinović među kojima preovladavaju ulja na platnu sa prizorima iz Rusije.

Izložba slika Milene Šotre Gaćinović, koju mnogi nazivaju prvom slikarkom Hercegovine, biće otvorena u 19 časova.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: