Vijesti

U Foči predstavljena BDA terapija

29.04.2022 | 15:28 U Foči predstavljena BDA terapija

Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Tračak nade“ organizovalo je u Foči predstavljanje BDA terapije ili biomehaničkog razvojnog pristupa koja se širom svijeta primjenjuje u rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju. Riječ je o inovativnoj terapijskoj metodi koja obuhvata različite oblike mehaničke stimulacije vezivnog tkiva pokretom, čime dolazi do poboljšanja postojećih i razvoja novih funkcija pacijenata, istaknuto je na predavanju.

Jedan od osnivača ovog vida terapije, fizioterapeut Slobodan Vujasić kaže da se BDA terapija primjenjuje u kućnim uslovima, te da je uglavnom sprovode roditelji.

-Ova terapija podrazumijeva određene vježbe, koje se rade sa djetetom. Rukama se stvara tenzija u tijelu, koja se održava određeni vremenski period. Nakon toga dolazi do reakcije koja se dobija od  djeteta aktivno ili pasivno-rekao je Vujasić.

On je istakao da se prvi rezultati kod djece primijete nakon šest mjeseci.

-Do sada svako dijete imalo fantastične rezultate. Neki su imali vanserijske, drugi kontinuirane i rezultati su takvi gdje god smo radili-rekao je Vujasić.

U „Tračku nade“ ističu da je najveći akcenat na obuci roditelja za primjenu terapije u kućnim uslovima, dok bi se u prostorijama Udruženja obavljali kontrolni pregledi i pružala dodatna podrška.

-Zbog sve djece i osoba kojima bi ova terapija odgovarala nadamo se da ćemo uspjeti da se dogovorimo da Foča bude jedno od mjesta gdje će provoditi. U narednom periodu vidjećemo kolika će biti zainteresovanost roditelja i da li ćemo uspjeti da organizujemo primjenu BDA terapije u Foči-rekla je predsjednik Udruženja „Tračak nade“ Jelena Vilotić.

BDA centar iz Beograda ovaj vid terapije u rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju primjenjuje u Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini, Bjelorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Južnoafričkoj Republici, Švedskoj i Srbiji. 

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: