Obrazovanje

Rangiranje Univerziteta značajno za Medicinski fakultet

29.04.2022 | 15:26 Rangiranje Univerziteta značajno za Medicinski fakultet

Univerzitet u Istočnom Sarajevu zauzeo je prvo mjesto među univerzitetima u BiH prema posljednjem izvještaju „Scimago institušn renkings“ za 2022. godinu. Danas taj univerzitet zauzima 681. mjesto u svijetu od 8084 rangiranih institucija.

Medicinski fakultet u Foči, koji je u sastavu Univerziteta Istočno Sarajevo konstantno napreduje i razvija se pa je ovaj napredak Univerziteta značajan i za fočansku obrazovnu ustanovu.

Naučno-istraživački sektor, pokretanje novih studijskih formi, kao što je nastava na engleskom jeziku za inostrane studente, broj objavljenih radova u međunarodnim časopisima, povećavaju vidljivost i poboljšavaju poziciju na rang listama.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči, prof. dr Dejan Bokonjić kaže da jak univerzitet može značiti samo jačanje i svih fakulteta u njegovom sastavu. „ Diplome Medicinskog fakulteta su priznate svuda u svijetu osim u Americi. Ovim se i naša pozicija popravlja, kao i vidljivost. Nama na fakultetu je ta vidljivost jako važna, posebno kada se pozicionirate prema nekoj međunarodnoj vidljivosti i inovacijama, to povećava i dostupnost Medicinskog fakulteta. I zbog kvaliteta nastave i domaćih i stranih studenata to predstavlja iskorak i stepenik više za budućnost. Strani studenti mnogo više nego naša djeca gledaju takve stvari, da li je fakultet član međunarodnih asocijacija fakulteta, da li je član udruženja medicinskih fakulteta, da li je naša diploma priznata u svijetu – sve je to ulazna karta za neke buduće akreditacije koje će ići kroz asocijacije medicinskih fakulteta Evrope i svijeta. Napredovanje fakulteta se ne radi samo radi poređenja i stanja na rang-listama, već je ta pozicija u odnosu na druge fakultete rezultat našeg rada, rekao je Bokonjić.

Prije sedam godina formiran je Centar za biomedicinska istraživanja i rezultati se sada uveliko vide. Sada izlazi veliki broj doktorata koji se objavljuju u međunarodnim časopisima. „I zbog toga, ali i zbog sve većeg broja mladih istraživača koji dolaze, pokazalo se da je ta ideja koju je pokrenuo sadašnji rektor, prof. dr Milan Kulić, dobra, pa geometrijskom progresijom raste vidljivost fakulteta. Taj posao je jako važan jer prilikom rangiranja, 50 odsto bodova dolazi odatle, dakle od doktorata koji se objavljuju. Svi ti faktori koji utiču na napredovanje i vidljivost su važni; kvalitet nastave i kako se ona odvija, istraživanje, tj. kakve reference imaju nastavnici i gdje objavljuju radove i treća stvar su vidljivost, prepoznatljivost i marketing“, pojasnio je Bokonjić.

Na Medicinskom fakultetu u Foči se nadaju da spoljni faktori, kao što su aktuelne političke i ekonomske krize, neće uticati na napredovanje fakulteta, ali da će se i dosadašnji mukotrpni rezultati rada vidjeti u skorijoj budućnosti.

Izvor: Radio Foča

 

Podijelite vijest: