Vijesti

SO Foča: Usvojena odluka o gradnji Doma za starija lica

28.04.2022 | 13:03 SO Foča: Usvojena odluka o gradnji Doma za starija lica

Foto: Program rada načelnika Opštine Foča

Odbornici SO Foča jednoglasno su usvojili Odluku o izgradnji Doma za starija lica u Foči i konstatovali da je to neophodno i što kraćem roku realizovati. U drugim opštinama je smješteno 28 starih lica iz Foče u takvim objektima, a veliki je je broj zahtjeva za tu vrstu usluge.

Gradnja je predviđena u Studentskoj ulici, u blizini Medicinskog fakulteta ali za sada nema investitora ili strateških partnera za taj projekat.

Načelnik za privredu i društvene djelatnosti, Olivera Elez je naglasila da se još uvijek ne može utvrditi način finansiranja ovog doma. „Zemljište koje je predviđeno ima prednost zbog blizine zdravstvene ustanove, ali je potrebno pronaći investitora. Uslovi izgradnje će biti rigorozni i ukoliko u ovoj godini ne pronađemo investitora, možda će se Opština i sama odlučiti za gradnju“, istakla je Elezova.

Odbornici opozicije su saglasni da je izgradnja doma za stare neophodna ali su iznijeli niz zamjerki aktuelnoj vlasti. Ognjen Bodiroga i Milorad Kostić, odbornici SDS-a su naglasili da je prvobitno predviđena gradnja doma na Miljevini, pa je u najmanju ruku neobično što je došlo do izmjene tog plana. „Od ovoga nema ništa naredne dvije godine i to je jedino sigurno, sve je stvar predizborne kampanje“, istakao je Bodiroga.

Petar Elez, odbornik SPS-a, koji je i porijeklom iz Miljevine, rekao je da je do promjene lokacije došlo jer je predviđena zgrada u tom mjestu u sudskom sporu, zbog stečajnog postupka u rudniku, te da je neizvjesno kako će se postupak okončati.

Predsjednik kluba odbornika SDS-a, Milivoje Dostić je naveo da je blizina bolnice neosnovan argument. „Bolnica nema ništa s tim. Dom bi imao angažovano medicinsko osoblje za svoje potrebe iz sektora primarne zdravstvene zaštite, što se obično rješava ugovorom između vlasnika i doma zdravlja“, istakao je Dostić.

Za načelnika Opštine Foča, Milana Vukadinovića, izgradnja Doma za starija lica je strateški cilj jer je mnogo naših sugrađana smješteno od Bijeljine do Trebinja. „Izgubili smo godinu dana u planiranju realizacije ovog cilja zbog sudskog spora zgrade u Miljevini, ali ćemo na kraju vidjeti i konačni status te zgrade kad se stečajni postupak završi. Sada bi cijena kupovine te zgrade bila nerealno visoka. Blizina fakulteta je važna jer taj budući dom može biti i nastavna baza Medicinskog fakulteta, što je prednost za ovaj projekat“, istakao je Vukadinović.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: