Vijesti

Broj krivičnih djela, saobraćajnih nesreća i prekršaja javnog reda i mira u porastu

27.04.2022 | 12:02 Broj krivičnih djela, saobraćajnih nesreća i prekršaja javnog reda i mira u porastu

Na području šest opština u nadležnosti Policijske uprave Foča u prva tri mjeseca ove godine došlo je do povećanja stope kriminaliteta u odnosu na isti period lani. U porastu je i broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, te saobraćajnih nesreća, rečeno je na konferenciji za novinare ove Uprave.

Od početka godine evidentirano je 59 krivičnih djela, što je za osam više nego tokom prva tri mjeseca prošle godine. Ukupna rasvijetljenost je oko 83 odsto, naveo je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović.

-Najveći broj krivičnih djela evidentirano je u Foči 30, potom u po osam u Višegradu i Rudom, šest u Novom Goraždu, četiri u Kalinoviku i tri u Čajniču. Službenici Odjeljenja kriminalističke policije preduzimaće u narednom periodu planske aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju lične i imovinske sigurnosti građana koji žive na području PU Foča-rekao je Tomović.

Policija od januara do kraja marta iz oblasti javnog reda i mira bilježi 54 prekršaja u odnosu na 39 prošlogodišnjih.  Dogodilo se 67 saobraćajnih nesreća, devet više nego prošle godine.

-Analizirajući strukturu saobraćajnih nesreća, tri su sa teško povrijeđenim licima, sedam sa lakše povrijeđenim, dok je u 57 nesreća evidentirana samo materijalna šteta na vozilima-rekao je načelnik PU Foča Velimir Kostović.

On je ukazao da je glavni uzrok saobraćajnih nezgoda i dalje neprilagođena brzina.

-Policija u kontinuitetu preduzima pojačane aktivnosti kontrole saobraćaja i s obzirom na stanje putne mreže kada su u pitanju saobraćajne nesreće može se konstatovati da je stanje dosta dobro. Nemamo saobraćajnih nesreća sa najtežim posljedicama, odnosno nemamo poginulih lica-istakao je Kostović.

Iz Policijske uprave Foča pozvali su građane da se tokom proslave predstojećeg Međunarodnog praznika rada i Ramazanskog bajrama suzdrže od prekomjernog konzumiranja alkohola, te da motornim vozilima ne upravljaju u alkoholisanom stanju.

U narednom periodu na javnim mjestima biće pojačano prisustvo policije kako bi se spriječile neželjene posljedice, istaknuto je na konferenciji za novinare, na kojoj je stanje bezbjednosti ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: