Vijesti

Kozja Luka: Sjećanje na žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata

26.04.2022 | 08:46 Kozja Luka: Sjećanje na žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata

Na spomen obilježju u Kozjoj Luci danas su upaljene svijeće i položeno cvijeće za stradale borce i civile u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. U periodu od 1992-95. godine na prostoru Kozje Luke i na ratištima širom RS poginula su 54 borca i 7 civila ovog kraja.

Danas se navršava tačno 30 godina kako je poginuo prvi borac VRS iz Kozje Luke, Luka (Vlada) Vuković. Cvijeće su položili predstavnici Boračke organizacije Foča, Opštine Foča, Mjesne boračke organizacije Kozja Luka, Udruženja ratnih vojnih invalida Foče i Organizacije porodica poginulih boraca Foča.

Predsjednik MO Boračke organizacike Kozja Luka, Slavko Vuković kaže da mještani neće nikad zaboraviti svoje stradale. „Danas se navršava tačno 30 godina od prve žrtve iz naše mjesne zajednice, Luke Vukovića, a odajemo počast svim koji su dali život za Republiku Srpsku. Na ovom spomen obilježju su uklesana 54 imena boraca i sedam civila ovog kraja i mi njegujemo sjećanje na njih okupljajući se svake godine“, kaže Vuković.

Predsjednik  Skupštine RVI Foča, Branislav Vuković, koji je, takođe, s ovog kraja, ranjen je na Papratnoj njivi.  „Ranjen sam 24.septembra 1992. godine na Papratnoj njivi i bio sam pripadnik Miljevskog bataljona. Liječio sam se u Podgorici, pošto sam teško bio ranjen“, istakao je predsjednik Skupštine fočanskih ratnih vojnih invalida.

Svijeće su zapalili i odali počast stradalim borcima i civilima i mještani Kozje Luke i drugi poštovaoci žrtava u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomen – parastos nije služen jer uz vaskršnje praznike taj obred nije uobičajen.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: