Vijesti

Učenice iz Foče nagrađene na takmičenju „Mladi foto-reporteri“

30.07.2020 | 15:39 Učenice iz Foče nagrađene na takmičenju „Mladi foto-reporteri“

Po prvi put ove godine, škole sa područja opštine Foča učestvovale su na međunarodnom takmičenju „Mladi eko-reporteri“. Učenice Osnovne škole „Sveti Sava“ osvojile su prvo i treće mjesto u kategorijama foto priča i fotografija.

Po prvi put ove godine, škole sa područja opštine Foča učestvovale su na međunarodnom takmičenju „Mladi eko-reporteri“. Učenice Osnovne škole „Sveti Sava“ osvojile su prvo i treće mjesto u kategorijama foto priča i fotografija.

U sklopu najvećeg globanog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje „Mladi eko-reporteri“. Ovo takmičenje se sprovodi u blizu 30 zemalja s ciljem angažovanja mladih od 11 do 18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoline i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Ana Drakul učenica osmog razreda OŠ „Sveti Sava“ osvojila je prvo mjesto za poslate tri fotografije pod nazivom „Zeleno kao plavo“ u kategoriji foto-priča.

-Radila sam projekat jer mi se jako svidio. Imali smo dosta tema, a meni se svidjela „Zagađenje rijeka“, jer sam u zadnje vrijeme primijetila da dosta građana Foče baca otpad u rijeke i pored kontejnera. Takođe, kad odu na izletište ostavljaju za sobom smeće, a nisu svjesni da to ide njima na štetu. Želim da se zahvalim našim mentorima nastavnicima koji su nas podržali u ovom projektu. Imala sam tri fotografije, jedna je prikazivala smeće na obali rijeke. Bila sam mnogo razočarana što se nešto tako desilo našim rijekama-ističe učenica Ana.

Prema njenim riječima članovi ekološke sekcije OŠ „Sveti Sava“ sakupljaju plastiku, karton i drugi reciklažni materijal. Građani koji žele mogu da pripreme materijal za reciklažu, a učenici će doći da ga odnesu u prostorije škole za potrebe sekcije.

Na takmičenju je učestvovala i Dragana Zeković, takođe učenica osmog razreda OŠ „Sveti Sava“. Njena fotografija elektronskog otpada, na temu „Zagađenje“, koju je snimila pored jednog gradskog kontejnera, osvojila je treće mjesto u kategoriji fotografija.

Nagrađene učenice dobiće poklon pakete, ali i mogućnost učešća na međunarodnom konkursu „Mladi eko-reporteri“ na koji će biti poslato osam nagrađenih radova iz BiH.

 
Izvor: Radio Foča
Podijelite vijest: