Kultura

„Balkanski špijun“ oduševio Fočake

02.04.2022 | 15:14 „Balkanski špijun“ oduševio Fočake

Pred punom salom Gradskog pozorišta u Foči, Studentska pozorišna trupa izvela je premijeru predstave „Balkanski špijun“, u režiji Mirjane Radović, a po tekstu Dušana Kovačevića.

Uz brojne ovacije publike i dosta smijeha na kraju predstave glumci su dobili zasluženi  aplauz.  

Vladimir Tešan, student četvrte godine Stomatologije, koji je u predstavi igrao Petra Markova Jakovljevića ističe da je podstanar Jakovljević samo jedan napaćeni čovjek koji nikada nije ostvario svoje snove, a ne strani špijun kako ga je gledao Ilija Čvorović: „Jakovljević nikada nije uspio da ostvari ono što je želio i uvijek je živio u sjeni. Nije slušao svog oca i na kraju ga je stigla ista sudbina da ni njegov sin nije njega poslušao. Upravo je ta biološka zadatost familija jedan začarani krug koji se stalno vrti i nikada ne zatvara“, rekao je Tešan.

Zlata Kašić, student pete godine Medicine, u predstavi Danica Čvorović, supruga koja je na svojim plećima nosila sve probleme porodice Čvorović ali i sve Ilijine predstave i zablude o stranim špijunima, oduševljena je reakcijama publike: „Teško je bilo pripremiti predstavu ali sada smo preplavljeni divnim osjećajima i reakcijama publike. Sala pozorišta je bila puna a publika je oduševljena. Znali smo da će Fočaci razumjeti ovu temu. Utisak je da sala bude ispunjena grohotom i smijehom, ali nažalost, sve slične situacije iz ove predstave se i danas dešavaju u stvarnom životu“.

Iako je Studentska pozorišna trupa amaterska grupa, kada imate mlade i talentovane glumce nije problem režirati i izvesti kvalitetnu predstavu kao što je „Balkanski špijun“, rekla je režiserka Mirjana Radović: „Nikada nismo imali veću posjećenost publike i mi smo prezadovoljni. Inače tema je vrlo aktuelna, film „Balkanski špijun“ je vrlo popularan i danas. Spremali smo predstavu više od tri mjeseca a glumci su na maestralan način glumili sve uloge što se vidjelo po reakcijama publike. Drago nam je što smo pokazali da mladi ljudi koji nisu profesionalni glumci mogu značajno da doprinesu amaterskoj sceni i kulturi u našem gradu“.

Studenstka pozorišna trupa će u maju izvesti premijeru komedije „Mamin sin 3“, koja je već imala uspješne premijere prva dva dijela.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: