Obrazovanje

Uspjeh učenika Osnovne muzičke škole Foča na Republičkom takmičenju

30.03.2022 | 13:25 Uspjeh učenika Osnovne muzičke škole Foča na Republičkom takmičenju

Na Republičkom takmičenju muzičkih škola u Banjaluci učenici fočanske Osnovne muzičke škole osvojili su tri prve nagrade. Takmičili su se u dvije takmičarske discipline-klavirski duo i klavir solo, u konkurenciji od oko 500 učesnika.

Učenice trećeg razreda muzičke škole Anica i Jana Miletić bile su najbolje u prvoj kategoriji discipline klavirski duo, dok je Anica Miletić prvu nagradu osvojila i u disciplini klavir solo.

-Svirali smo Grigovu Solveginovu pjesmu i Bizeovu serenadu iz opere Ivan Grozni. Konkurencija je bila jaka i ovo nam je bio prvi zajednički nastup kao klavirski duo-rekla je Anica.

-Za nastup smo se pripremale skoro cijelu godinu i zadovoljna sam izvođenjem kompozicija. Mislim da ćemo sljedeće godine svirati još bolje-rekla je Jana.

Uspješan nastup imale su i klavirski duo Ana Marija Marić i Maja Perišić, učenice šestog razreda muzičke škole. One su osvojile prvu nagradu u drugoj kategoriji.

-Bilo je to jedno lijepo iskustvo. Svakodnevno smo dolazile na časove, pripremale se za takmičenje i trud se na kraju isplatio-kaže Ana Marija.

-Pošto smo završna godina muzičke škole ovaj nastup ćemo pamtiti dugo, a diploma i medalja će nam ostati kao lijepa uspomena na muzičko školovanje-rekla je Maja Perišić.

Direktor Osnovne muzičke škole Foča Ljiljana Stanković kaže da je uspjeh na takmičenju rezultat zalaganja učenika i nastavnika, koji su se pripremali i mimo redovne nastave.

-Naši učenici nemaju kod kuće odgovarajuće instrumente za sviranje, odnosno ne mogu da vježbaju na sintisajzerima. Morali smo da im obezbijedimo vježbanje u školi mimo redovne nastave. Imamo poteškoće sa prostorom, pa smo pomijerali termine časova redovne nastave, držali vježbe u zbornici i kancelarijama da bi đake što bolje pripremili za takmičenje. Sve to je doprinijelo ostvarenim rezultatima-rekla je Stankovićeva.

Osnovno muzičko obrazovanje u Foči stiče 157 učenika na pet odsjeka – klavir, harmonika, violina, gitara i solo pjevanje.

Nakon Republičkog takmičenja muzičkih škola znanje i vještine sviranja pokazaće na Međunarodnom muzičkom festivalu „Akordeon art“ u Istočnom Sarajevu, te u Bijeljini na festivalu „Primavera“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: