Vijesti

Udruženje RVI Foča: Obezbijediti novac u lokalnom budžetu za pomoć u stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida

25.03.2022 | 15:38 Udruženje RVI Foča: Obezbijediti novac u lokalnom budžetu za pomoć u stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida

Skupština Udruženja ratnih vojnih invalida Foča uputiće prijedlog opštinskoj vlasti da se u lokalni budžet uvrste novčana sredstva za pomoć u stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

Zbog strogih kriterijuma, ratni vojni invalidi od pete do desete kategorije nisu u mogućnosti konkurisati na Javni poziv Vlade Republike Srpske za stambeno zbrinjavanje, rekao je predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Foča Dragan Milanović.

Milanović ističe da će Skupština Udruženja uputiti prijedlog načelniku opštine da se za ovu kategoriju ratnih vojnih invalida izdvoje sredstva za rješavanje stambenog pitanja: „Predložićemo da se u budžetu izdvoje sredstva za ovu kategoriju, te da se formira komisija od članova svih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i Opštine, koja će na osnovu konkursa odrediti kome će ta sredstva pripasti. Postoje brojni ratni-vojni invalidi koji imaju stare ili nedovršene kuće a ne mogu dobiti sredstva za njihovu sanaciju. Njima će to mnogo značiti jer su u kategoriji koja nije obuhvaćena Uredbom Vlade Republike Srpske o stambenom zbrinjavanju“.

Ratni vojni invalidi imaju problem i sa isplatom invalidnina dodao je Milanović: „Mi ćemo tražiti da Vlada Srpske obračunava invalidnine kako je prediđeno Zakonom.  Zakon predviđa da se obračun invalidnina vrši prema prosječnoj  neto plati u tekućoj godini za iduću godinu, kako bi  isplata invalidnina bila 100 odsto, a ne kao sada nepunih 70 odsto“, rekao je Milanović.

Na sjednici Skupštine Udruženja ratnih vojnih  invalida Foča usvojeni su Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za prošlu godinu, kao i Plan rada za ovu godinu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: